PixelImage

Grannsamverkan

Det här är Grannsamverkan

Grannsamverkan har blivit ett begrepp i det brottsförebyggande arbetet för att minska vardagsbrottslighet såsom skadegörelse, inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen. Den bygger på ett nära samarbete mellan grannar men också med polisen.

Logga Grannsamverkan mot brottGrannsamverkan fungerar i såväl villa- och radhusområden som i områden med flerfamiljshus och i fritidshusområden. Den ökar självklart trivseln i bostadsområdet och känslan av trygghet när man vet att grannar bryr sig om varandra och varandras egendom.

Enkel metod

De boende i ett område skapar sociala nätverk som samarbetar, stödjer och hjälper varandra. Mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd och ett larmsystem som reagerar på det okända - det som kan vara ett brott eller förberedelse till ett brott.

Utbildningsmaterial

Grannsamverkan är ett sätt att lära sig mer, att bli mer medveten om hur brottsligheten kan se ut och vad man kan göra för att förebygga den. Därför har organisationen Samverkan mot brott utarbetat ett utbildningsmaterial för alla som vill engagera sig i Grannsamverkan.

Nu finns också utbildningsfilmer om grannsamverkan. Läs mer om det här!

Mer information om att starta och driva Grannsamverkan hittar du på Samverkan mot brotts webbplats.

Vill du starta Grannsamverkan?

Kontakta polisen eller kommunens brottsförebyggare där du bor. Polisen tillhandahåller utbildning och informationsmaterial om hur du bedriver Grannsamverkan.

Bor du där Villaägarna har en aktiv lokalförening är du välkommen att kontakta föreningen på din ort. Kanske de redan arbetar med Grannsamverkan? Här hittar du din förening.

Mer om Grannsamverkan

Så minskar du risken för inbrott! 

Tio enkla och effektiva tips för att hålla tjuven borta!

Grannsamverkan i media