PixelImage

Ränteavdrag

Ränteavdrag - så tycker Villaägarna

Ibland höjs röster för att sänka ränteavdragen för dem som redan köpt sina hus. Det är vi på Villaägarna bestämt emot, eftersom den som köpt en bostad räknat med ränteavdragen som en del av sin privatekonomiska kalkyl. Vi tycker det är oförsvarligt att ändra förutsättningarna för livets största affär i efterhand.

Ränteavdrag höjer priserna

Men ränteavdragen höjer priserna på bostäder för alla, vilket gör det svårare för unga att skaffa sin första bostad. Ränteavdragen hjälper inte den som ska köpa, eftersom de innebär att "alla ställer sig på tå samtidigt". Eftersom ränteavdragen höjer priserna, blir hushållen stående med högre skulder än nödvändigt när de väl köpt sitt nya hem.

Sänk flyttskatterna

Ett större problem på bostadsmarknaden är att Sverige har Europas högsta flyttskatter. Det sänker utbudet av bostäder, höjer priserna och gör det svårare för alla att hitta en passande bostad.

Därför föreslår Villaägarna att flyttskatterna sänks samtidigt som ränteavdragen på nya lån sänks något. Det skyddar alla som redan köpt sitt hem och räknat med ränteavdragen i budgivningen.

Lägre flyttskatter höjer rörligheten och utbudet på bostadsmarknaden, samtidigt som lägre ränteavdrag på nya lån dämpar pris- och skuldutvecklingen. Detta underlättar för den som ska köpa sin första bostad.

Alla vinner på Villaägarnas förslag

Med Villaägarnas förslag finns bara vinnare: säljaren får behålla mer av köpeskillingen; köparen betalar ett lägre pris; bostadsmarknaden blir mer rörlig så att alla lättare kan hitta ett passande boende; staten förlorar inga skatteintäkter.

Så blir alla vinnare på sänkta ränteavdrag