PixelImage

Gatukostnader

Gatukostnader

När kommunen bygger nya gator eller rustar upp gatorna kan räkningen skickas till fastighetsägaren. Systemet kallas för gatukostnader.

Detta är gatukostnader

Gator är kostsamma, både att rusta upp och att bygga nya. Alltför många kommuner i Sverige löser det genom att låta enskilda familjer betala. Kommunen beställer gatuarbeten – och du tvingas att betala. För gator som du inte har beställt. Enskilda husägare tvingas att ta lån eller i värsta fall att flytta.

För det är inga små summor det handlar om. En normalräkning landar på 250 000 kr. I kommuner som Partille och Tyresö har enskilda familjer fått räkningar på mellan 800 000 och 1 000 000 kr.

Hotet ökar med nya bostadsministern

Nyligen beslutade regeringen, med bostadsminister Mehmet Kaplan i spetsen, att ge Lantmäteriet i uppdrag att utforma en normaltaxa för gatukostnader. Regeringsbeslutet är en bredsida mot landets villaägare och innebär att risken för att du ska drabbas av gatukostnader i framtiden har ökat markant.

Idag måste kommunen samråda med dig som husägare innan gatukostnader tas ut. Det kan verka besvärligt och avskräckande för kommunen. Med en kommunal gatutaxa är beslutet redan fattat och samråd behövs inte. Villaägaren blir överkörd.

- Det är ett jättehot mot villaägarnas ekonomi, säger Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten. Vi är helt emot förslaget. Gator ska betalas via kommunalskatten.

Risken störst i kranskommun och fritidsområde

Bor du i ett område med fritidshus som alltmer nyttjas för permanentboende i någon av storstädernas kranskommuner? I sådana områden är risken som störst att drabbas av gatukostnader.

Ett trettiotal av landets kommuner tar ut gatukostnader idag. Och faran är uppenbar: Att systemet sprider sig om gatutaxan blir verklighet.

Lagändring förbättrar familjens trygghet

Systemet med gatukostnader är ett intrång i det enskilda ägandet. Det är också ett hot mot din och din familjs ekonomiska trygghet. Därför vill Villaägarna ändra på lagen.

- Regeringen har gett Lantmäteriet i uppdrag att ta fram en kommunal gatutaxa. Villaägarna är helt emot detta förslag. Med en gatutaxa riskerar problemen med gatukostnader att sprida sig över hela landet till priset av minskat medborgarinflytande.

- Lagen måste istället ändras så att kommunerna inte längre får ta ut gatukostnader. Infrastruktur som gator ska finansieras gemensamt via kommunalskatten.

- Ska kommuner även i framtiden kunna ta ut gatukostnader måste lagen ändras så att småhusägaren inte behöver betala förrän denne utnyttjar en ny plan genom att beviljas bygglov för en tillkommande byggrätt.

Så jobbar Villaägarna mot gatukostnader

Vi arbetar för att regeringen helt ska avskaffa regler som gör det möjligt för kommuner att ta betalt av enskilda husägare för nya och upprustade gator. Det gör vi genom att uppvakta politiker, driva debatt och tipsa media om konsekvenserna när enskilda familjer drabbas av gatukostnader.

Mer om gatukostnader

Villaägarnas undersökning (från 2012) visar vilka kommuner som tagit ut eller planerat att ta ut gatukostnader.

Kontakta din kommun för att ta reda på var de står i frågan idag!

Hjälp oss att stoppa kommunal gatutaxa! Bli medlem!

Ju fler vi är – desto starkare är vår röst. Tillsammans stoppar vi gatukostnader och skapar tryggare och bättre boendevillkor för dig med eget hus. Läs mer och bli medlem - redan idag!

Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.
Kommentarer
regler. Jag godkänner att Villaägarna hanterar mina uppgifter enligt Personuppgiftslagen.
Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.

Sorteringsordning Nyast först |  Äldst först |  Högst betyg

 • Anonym
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Anonym 2015-04-26
  Detta har blivit ett sätt att överföra kostnader för infrastruktur, som ska användas i hundratals år inkluderat vatten och avlopp som i glesbygd har blivit absurda :
  se www.kalvfjardensvanner.se
  Effekten är att kommuner driver många boende från hus och hem. Man säger att "Lagen kräver det" och i andra andetaget att man valt att debitera boende.
 • Anonym
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Anonym 2015-03-02
  Du når mig lättast per mejl lena.sodersten@villaagarna.se
 • Bernt Spetz
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Bernt Spetz 2015-02-28
  Hej jag vill komma i kontakt med Jakob Eliasson eller Lena Söderström för ett inlägg om hur Marks Kommun har löst
  sina gatukostnader hälsningar Bernt Spetz