PixelImage

Inflationen ökar – dags att binda räntan på bolånet?

2017-08-23

SCBs senaste inflationssiffror på 2,2 % i augusti tog de flesta bedömare på sängen.  Det är den högsta siffran sedan november 2011 och över riksbankens mål på 2%.  Villaägarnas boendeekonom Håkan Larsson rekommenderar att du börjar ser över dina lån redan nu – och definitivt inte missar att begära offerter från flera banker.

Är det läge att binda bolåneräntan eller ha is i magen? Bolåneräntorna hänger tätt samman med Riksbankens styrränta, höjs styrräntan så höjs också räntan på bolån. Det intressanta med SCBs inflationssiffran är att den är över riksbankens mål på 2%. Riksbanken har tidigare flaggat för en räntehöjning i mitten av år 2018, men håller inflationssiffrorna i sig, kan Sveriges bolånekunder räkna med höjda bolåneräntor redan långt tidigare.

Riksbankens inflationsmål på 2% är nu passerat
Fortsatt inflation = höjd styrränta - men när?

Trots att inflationen ligger över målet, är det ändå inte säkert att Riksbanken höjer styrräntan vid räntemötet den 7 september. Riksbankschef Stefan Ingves verkar fast besluten om att etablera inflationen över 2%. Troligen drar Riksbanken tillbaka stödköpen av statspapper vid nästa räntemöte (som ju är en modern form av sedelpress). Men om SCBs siffror visar på fortsatt ökad inflation så kommer Riksbanken troligen att höja styrräntan. 

Så hur ska jag som bolånetagare tänka?  

Under de senaste 25 åren är det bara vid ett par tillfällen det lönat sig att binda räntan. Ur den aspekten ska man förstås ligga kvar på rörliga lån. Nu står vi dock inför ett lite speciellt läge. Räntorna är låga, och kan knappast bli lägre, samtidigt som en höjning av styrräntan är att vänta.

Se över dina lån! 

Ta därför tillfället i akt och se över dina lån. Det kan vara ett bra läge att binda hela eller delar av lånet. Och kommer du fram till det, är det förstås extra viktigt att kontakta ett antal olika banker och förvissa sig om att du får den bästa räntan. Det blir ju räntan du ska leva med under ett antal år.

Läs mer: Fem tips när du förhandlar bolånet

I skrivande stund har DanskeBank lägst 3 års bunden ränta på 1,53% därefter kommer SEB på 1,54%. Stäm åtminstone av med dessa banker och inte bara din nuvarande bank. (Vill du binda på fem år, har SEB just nu lägsta snitträntan på 1,83%.) I Villaägarnas räntekoll går Håkan Larsson igenom de aktuella snitträntor varje månad. Du kan även följa räntorna på Compricer.

Det finns aldrig några garantier för att bunden ränta är det bästa. Men binder du slipper du sömnlösa nätter, om inflationen fortsätter ticka uppåt. Och dessutom är ju 3 årsräntan just nu inte mycket högre än 3 månadersräntan.

Hur kommer Håkan Larsson göra själv?

- Jag kommer såklart att begära in offerter från ett antal banker. Och därefter binda åtminstone halva lånet på 3 år.

Läs mer: All-time-high för bankernas bolånemarginaler