PixelImage

Miniguiden om bärande väggar – frågor och svar

2014-03-06

I första programmet av Fuskbyggarna, säsong 5, hjälper Villaägarnas experter Sofia Hellsing och Jan Söderström småbarnsfamiljen som köpte drömhuset och anlitade hantverkare för enklare renoveringar. Hantverkarna plockade bort bärande konstruktioner och familjen vågar inte längre bo kvar i huset.

fuskbyggarna sofia och jan

Foto: Villaägarna

Så undviker du själv att råka riva en bärande vägg. Villaägarens expert svarar på några av de vanligaste frågorna om bärande konstruktioner.

Vad är en bärande vägg?
Bärande väggar är de som tar upp last – vikt – uppifrån och från taket och som för ner dessa laster till grundkonstruktionen och vidare till marken under huset. Man säger att dessa väggar är en del av husets bärande konstruktion.

Hur vet man om en vägg är bärande?
Det är en bedömning du ska lämna åt en konstruktören att titta på. Många tror att det räcker med att knacka på väggen för att veta, men en bärande vägg i ett småhus kan låta precis som en icke bärande vägg. Bästa sättet för att ta reda på om väggen är bärande är därför att titta på husets konstruktionsritningar. Om det inte finns några sådana måste konstruktören göra en bedömning utifrån andra handlingar och syn på plats.

Behöver jag anmäla någonstans att jag vill riva en bärande vägg?
Ja, vid förändringar i husets bärande konstruktion ska anmälan ske till kommunens bygglovsavdelning.

Vad kan hända om man river en bärande vägg?
Om en bärande vägg stödjer golvet på övervåningen finns det stor risk för att golvet kommer att kollapsa. Är det ett enplanshus som det handlar om så beror följderna på hur takstolarna är utformade.

Jag har råkat riva en bärande vägg – vad händer nu?
Du kan omöjligt veta vad som kan hända. I värsta fall kan huset kollapsa, om inga skyddsåtgärder sätts in. Kontakta en konstruktör om du är osäker på vad som gjorts. Denne bedömer situationen och ger förslag på åtgärder.

Vill du fråga Jan eller Sofia något om innehållet i första programmet av Fuskbyggarna? Nu har du chansen! Läs mer på Villaagarna.se/fuskbyggarna

Läs mer:
11 tips från Villaägarnas experter för att undvika byggfusk