PixelImage

Orättvis beskattning av bostäder

2012-04-12

Regeringens förslag i veckan om att ensidigt sänka skatten på lägenheter innebär att småhusägare får betala mer än fem gånger så mycket i skatt per år. Det konstaterar Villaägarnas Riksförbund mot bakgrund av dagens förslag från regeringen. Samtidigt är det en framgång för förbundet att schablonavdraget för uthyrning av bostad i andra hand höjs. 

<p><img title="Joacim Olsson, vice förbundsdirektör" src="/Global/Bilder/Personer/joacim_olsson_2.jpg" alt="Joacim Olsson, vice förbundsdirektör" width="110" height="164" /></p> <p class="caption">Joacim Olsson</p>120floatLeft
- Det finns inget logiskt skäl till varför t.ex. barnfamiljer som ju oftare väljer att bo i hus ska betala mer skatt för sitt boende. Ändå väljer regeringen att förstärka den skattediskriminering som redan är, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör Villaägarnas Riksförbund.

 

En sänkning av fastighetsskatten från nuvarande 0,4 till 0,3 procent och ett sänkt tak till 1200 kr för bostadsrätter samtidigt som inget görs åt att småhusägare betalar 6825 kronor är oacceptabelt anser Villägarnas Riksförbund.

- Varför ska en radhusägare i exempelvis Skellefteå betala fem gånger så hög skatt som den som äger en lyxvåning på Strandvägen i Stockholm? Det är dags att skapa likformighet i beskattningen mellan bostadsrätter och småhus men regeringen gör tvärtom, säger Joacim Olson.

Enligt SCB bor 54 procent av alla barn i småhus och bland flerbarnsfamiljer är procentsatsen närmare 70 procent. Många barnfamiljer bor i hus som redan slagit i taket för fastighetsskatt (6825 kr) och betalar därför nästan 600 kronor i månaden i fastighetsskatt utöver de energiskatter man får betala som husägare. Samtidigt betalar den som bor i bostadsrätt i centrala delar av storstäderna idag 1400 per år och med regeringens förslag 1200 kronor per år.

- Förslagen att slopa fastighetsavgiften de första 15 åren efter att en bostad byggts och att höja schablonavdraget för uthyrning av bostad i andra hand till 40 000 kronor är vällovliga. Men tyvärr har ett hushåll som bor i ett 15 år gammalt småhus ingen nytta av något av de förslag som regeringen levererat idag, säger Joacim Olsson.

Läs mer

Några av Villaägarnas aktuella framgångar

Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.
Kommentarer
regler. Jag godkänner att Villaägarna hanterar mina uppgifter enligt Personuppgiftslagen.
Kommentarer förhandsgranskas ej, kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen.

Sorteringsordning Nyast först |  Äldst först |  Högst betyg

 • Bo Johansson Inlägg : 1
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Bo Johansson 2012-04-23
  HORRIBELT!!!
 • Clarence Werngren Inlägg : 2
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Clarence Werngren 2012-04-15
  I våra nordiska grannländer bortfaller reaskatten vid försäljning av permanentboende efter 2 år. Vi har 22 % reaskatt. Småhus med tomt på över 2 hektar kan vara jordbruksbeskattade med 27 % reaskatt. Inflationen beskattas. Fastighetsskatten kallas för avgift för att förvilla begreppen trots lagrådets invändning att det bröt mot grundlagen. Detta är ingen "reform" utan en motvillig eftergift åt verkligheten.
 • Daniel Liljeberg Inlägg : 69
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Daniel Liljeberg 2012-04-13
  Det är litet mer oklart faktiskt. Och det klarnar inte av att läsa regeringens promemoria. Men jag lyssnade till Stefan Attefall i morse på tv4 och då sa han faktiskt att avgiften skulle gå från att vara slopad i fem år till att vara slopad i 15 år. Stämmer det så är det en riktigt hygglig reform även om vi förstås har synpunkter på att äldre villor alltjämt beskattas relativt hårt.

  Mvh
  Daniel Liljeberg, chefekonom
 • Johan
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Johan 2012-04-13
  Tack för svaret! Sades något mer om hur regeringen tänker sig att de 15 åren ska läggas upp, med tanke på dagens system med ingen fastighetsavgift de första fem åren, och halv avgift de följande fem åren?
 • Daniel Liljeberg Inlägg : 69
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Daniel Liljeberg 2012-04-13
  Hej Johan!

  Jo, enligt den information som vi har omfattas alla upplåtelseformer av förslaget. Det framgår inte tydligt i regeringens promemoria men det sades muntligt av partiledarna igår på presskonferensen. Men vi kommer förstås att bevaka den frågan noggrant så att det verkligen blir så.
 • Johan
  Rapportera inlägg
  Våra medlemmars betyg
  Johan 2012-04-13
  Den föreslagna förlängningen av perioden för helt undantag från fastighetsavgift till 15 år, innefattar det även småhus? Jag tycker det är oklart i regeringens promemoria om förlängningen bara gäller flerbostadshus?