PixelImage

Solceller: Kan de löna sig?

Solceller - kan de löna sig?

De senaste åren har solceller sjunkit rejält i pris. Därför är det många som funderar på om det finns pengar att spara på att installera solceller på det egna taket. Men ska man våga? Det beror på vem du är, säger Jakob Eliasson, samhällpolitisk chef på Villaägarna.

Solpaneler/solceller på taket på en villa.

- Vi har räknat på lönsamheten. Den beror på saker som är okända, såsom framtida elpris och räntor, säger Jakob.

Tre scenarier sammanfattar beräkningarna: pessimisten, realisten och optimisten.

Pessimisten

Pessimisten antas räntan bli förhållandevis hög (5 %), elpriset lågt (80 öre/kWh inklusive skatt och moms), solen snål och tekniken kortlivad (20 års livslängd). I det fallet är det en förlustaffär att köpa solceller.

Optimisten 

Optimisten förutsätter det motsatta; låg ränta (2%), högt elpris (1,40 kr/kWh), generös sol och hållbar teknik (30 år). Då är investeringar avbetald på drygt nio år, och elen därefter väsentligen gratis.

Realisten

Realisten ligger mittemellan, med 3 procents ränta, elpris på en krona/kWh, normalt mycket sol och 25 års livslängd. Då tar det 20 år att spara de pengar som investeras i början, vilket alltså ger fem år med gratis el.

- Det kan absolut löna sig med solceller, men det är inte riskfritt. Som så ofta handlar det om magkänslan. Men friskt vågat, hälften vunnet, brukar man ju säga, avslutar Jakob Eliasson.