PixelImage

Medlemsfråga

Banktvist

Anonym 2012-08-10
Juridik

Hej!
Jag köpte min fastighet när jag var gift och maken och jag skrev äktenskapsförord där huset angavs som min enskilda egendom och vi hade även bodelningsavtal.
Vi skildes år 2006.
År 2010 ville jag byta bank och då uppdagas lån på sammanlagt 120.000:- som maken tagit med mitt hus som pantsättning som banken anser att jag ska lösa om jag lämnar dem eller säljer huset. Dock har de aldrig upplyst mig om dessa pantsättningar och ej heller krävt mig på vare sig ränta eller amorteringar till dags dato.
Jag åberopade äktenskapsförord, bodelning och enskild egendom och ifrågasatte hur de utan min vetskap kunnat gå med på att han pantsatt mitt hus. De svarade att en "generell pantsättning" som vi båda fyllt i när vi tidigare tagit ett annat gemensamt lån skulle ligga till grund för att han kunde ta ut hur många lån som helst i huset utan min vetskap.
Jag har inte haft råd att lösa denna tvist, men tillfrågat flera "gratiskonsulter" som samtliga sagt att detta är fel. Jag uppfattade det enbart som pant för just detta lån och har inte lyckats förstå pappret på annat vis efteråt heller.
Jag har dessutom lämnat samtliga uppgifter om var han får sin pension (annat EU-land) så att de kan utmäta skulderna där, men de säger att det är för besvärligt. Detta trots att både skattemyndigheten och annan bank gjort detta och fått tillbaka sina pengar.
Jag kan alltså inte byta bank och heller inte sälja mitt hus utan att det blir väldigt dyrt för mig och jag har en tuff ekonomi redan som det är.
Det känns som om jag sitter i en rävsax eftersom en process kan innebära att jag hamnar i en större förlust om jag skulle förlora.
Jag vet inte vad jag ska göra :-(

148 visningar
0 kommentarer

Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.

 • Rådgivare svarar

  expert
  expert

  Ämnesområden: Rådgivning

  2012-08-13

  Hej!

  Det finns inget direkt förbud mot att godkänna att en fastighet generellt är säkerhet för en annan persons lån, även om det efter vad jag har hört inte är så vanligt. Avgörande blir alltså vad det står i godkännandet/avtalet med banken. Det är ett par saker i det du beskriver som låter lite märkliga och som talar mot att du har givit ett generellt godkännande. Dels så är tydligen din tolkning av avtalstexten att du inte har givit ett generellt godkännande och dels så är det märkligt att du inte fick ett meddelande från banken när din exmake tog egna lån med fastigheten som säkerhet. Den gratisrådgivning där du kan få bäst hjälp med att tolka ditt avtal är ”konsumenternas vägledning om bank och försäkring” tfn 0200-225800 http://www.bankforsakring.konsumenternas.se/ eftersom de just är specialiserade på bl.a. bankfrågor.

  Om du läser en fråga som någon annan har ställt, tänk då på att svaret kanske inte är tillämpligt i ditt fall, då förutsättningarna kan skilja sig åt.