PixelImage
Sök bland frågor & svar
CWPID:4c5b22b6-e391-e511-80db-0050568464be
Hittar du inte vad du söker efter? Ställ en fråga till våra experter här!

Medlemsfråga

Banktvist

Anonym 2012-08-10
Juridik

Hej!
Jag köpte min fastighet när jag var gift och maken och jag skrev äktenskapsförord där huset angavs som min enskilda egendom och vi hade även bodelningsavtal.
Vi skildes år 2006.
År 2010 ville jag byta bank och då uppdagas lån på sammanlagt 120.000:- som maken tagit med mitt hus som pantsättning som banken anser att jag ska lösa om jag lämnar dem eller säljer huset. Dock har de aldrig upplyst mig om dessa pantsättningar och ej heller krävt mig på vare sig ränta eller amorteringar till dags dato.
Jag åberopade äktenskapsförord, bodelning och enskild egendom och ifrågasatte hur de utan min vetskap kunnat gå med på att han pantsatt mitt hus. De svarade att en "generell pantsättning" som vi båda fyllt i när vi tidigare tagit ett annat gemensamt lån skulle ligga till grund för att han kunde ta ut hur många lån som helst i huset utan min vetskap.
Jag har inte haft råd att lösa denna tvist, men tillfrågat flera "gratiskonsulter" som samtliga sagt att detta är fel. Jag uppfattade det enbart som pant för just detta lån och har inte lyckats förstå pappret på annat vis efteråt heller.
Jag har dessutom lämnat samtliga uppgifter om var han får sin pension (annat EU-land) så att de kan utmäta skulderna där, men de säger att det är för besvärligt. Detta trots att både skattemyndigheten och annan bank gjort detta och fått tillbaka sina pengar.
Jag kan alltså inte byta bank och heller inte sälja mitt hus utan att det blir väldigt dyrt för mig och jag har en tuff ekonomi redan som det är.
Det känns som om jag sitter i en rävsax eftersom en process kan innebära att jag hamnar i en större förlust om jag skulle förlora.
Jag vet inte vad jag ska göra :-(

241 visningar
Ikon hus
Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ikon lampa
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.
Notera - vill du även se och ladda ner våra dokument - så måste du vara inloggad medlem.