PixelImage
Sök bland frågor & svar
CWPID:f33def4c-7ba7-e711-810b-0050568464be
Hittar du inte vad du söker efter? Ställ en fråga till våra experter här!

Medlemsfråga

ROT enskilt avlopp

Karin Söderqvist 2017-10-02
Juridik
Hej,

Vi har sent omsider förstått att värdeår och färdigställandedatum inte är samma sak. Enligt värdeår är vår fastighet strax under 5 år och vi fick just besked om att vi inte kan få ROT-avdrag för arbetet att installera ett reningsverk som vi tvingades göra nyligen.

Den ursprungliga infiltrationen hade inte installerats korrekt (på olämpliga markförhållanden) och släppte ut orenat vatten via ett nödutlopp (som inte fick finnas) och detta uppdagades av kommunen I början av sommaren. Vi fick förbud för fortsatt användning av infiltrationen. Tillsammans med våra grannar som också fått sin infiltration utdömd (av samma anledning - då samma person installerat båda avloppen), införskaffade vi ett nytt system. Eftersom skyddsnivån höjts sedan installationen av infiltrationen gjordes, var vi tvungna att uppgradera systemet för att minska utsläppen av kväve och valet föll på ett minireningsverk.

Kan denna åtgärd falla in under "reparation och underhållsarbete för att återställa ett småhus till det skick det var i från början, oavsett dess värdeår"? I det här fallet skulle det vara att återställa till ett skick avloppet BORDE varit från början, dvs ett system som fungerar som avsett. Egentligen var det ju felaktigt att installera infiltration från början då marken är lerig och inte lämpar sig för den lösningen. Dessutom har det tillkommit nya regler (högre skyddsklass) som gjort att vi inte kan "reparera" systemet om det nu hade varit möjligt. Vi tvingades vi byta till ett annat system som är godkänt enligt nya, högre skyddsklassen.

Vore tacksam för svar!
Vänliga hälsningar
Karin

33 visningar
Ikon hus
Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ikon lampa
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.
Notera - vill du även se och ladda ner våra dokument - så måste du vara inloggad medlem.