PixelImage
Sök bland frågor & svar
CWPID:62392a60-6d0b-e811-811f-0050568464be
Hittar du inte vad du söker efter? Ställ en fråga till våra experter här!

Medlemsfråga

Bygglov saknas på takterrass efter övertagande av fastighet

Anonym 2018-02-06
Juridik

Hej!
Vi förvärvade en fastighet i somras och fick efter ett par månader ett kraftigt läckage i en tillbyggnad (tidigare garage) med en takterrass på taket.
Nu har vi fått rätt via Anticimex som gjort en dålig besiktning och står för de mesta av kostnaderna. Ny terrass byggs då den gamla tvingades tas ner eftersom man inte annars kom åt taket...
Vi tänkte nu då samtidigt byta till större fönster på denna tillbyggnad och upptäcker då att det inte finns något bygglov för ändringen dom gjort av taket (se originalritning som bifogas) samt en dörr istället för garageporten.
Detta gjordes enligt kontraktet 1997, vilket betyder att det är preskriberat. Däremot finns det inget bygglov för terrassen (ev. gjord 2014? osäkert enligt kontraktet). Själva tillbyggnaden (då garage) finns det bygglov för från 1957.
Jag hittar heller inget bygglov för inglasningen av ett uterum. På ritningarna ser det endast ut att vara en balkong. Hittar heller inget datum på när detta skulle vara gjort, men troligt är att det också är äldre än 10 år.
Min fråga är då vem som ansvara för detta och vem som ska ansöka om detta bygglov (takterrass) i efterhand. Vad händer om det blir avslag?
Är säljaren ansvarig? Kan vi kräva att dom begär bygglov i efterhand?
Om terrassen måste rivas, vem står för det?
Kan vi begära skadestånd om vi tvingas riva, då det ju inte stämmer överens med det vi köpt enligt kontraktet?

64 visningar
Ikon hus
Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ikon lampa
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.
Notera - vill du även se och ladda ner våra dokument - så måste du vara inloggad medlem.