PixelImage
Sök bland frågor & svar
CWPID:af269320-e1f7-e711-811b-0050568464be
Hittar du inte vad du söker efter? Ställ en fråga till våra experter här!

Medlemsfråga

Fukt/Frost på fönsterruta utvändigt

Anonym 2018-01-12
Byggnadsteknik
Hej,
Vi har satt in nya fönster i vår villa i samband med att vi gjorde en totalrenovering samt tillbyggnation. Vi har satt in lite olika typer av fönster. En del är fasta med en stor fönsterruta och en del andra är tvåluftsfönster där båda rutorna går att öppna.

I samband med renoveringen tilläggsisolerade vi vårt hus, la golvvärme i källare, entréplan och ovanvåningen samt installerade ett FTX aggregat.

Nu till själva problemet/frågeställningen. Ibland när det är fuktigt ute så kommer det fukt och lägger sig utvändigt på fönsterglaset vilket för att man inte ser "klart" ut. Detta händer även på kalla vinternätter och det blir då som frost som lägger sig på fönsterrutan utvändigt (ungefär som på samma sätt som på en bilframruta). Beroende hur vädret är på dagen så försvinner detta oftast under dagen. Dock är det inte säkert det gör det på de fönster som vetter mot norr. Detta gör att man inte kan se ut ordentligt på hela dagen (detta händer som tur är inte så ofta).

Detta fenomen gäller till största del de öppningsbara två lufts-fönstren. De fasta fönstren kan få mindre frost på rutan men inte alla i samma utsträckning som de öppningsbara.

Jag anlitade en thermograf som gick igenom huset invändigt. Det han kommenterade kring fönstren var att fönsterbågarna var lite kalla. I ett tvåluftfönster mot norr varierade den uppmätta temperaturen från 11,6 till 18,3 Celsius. Thermografen var väl inte jätte imponerad av de nya fönstren. Han sa "nästa gång kanske du väljer fönster från en annan tillverkare".

Jag har påtalat detta för min totalentreprenör men han säker att de är så energieffektiva dessa fönster så utvändig glasruta värmer helt enkelt inte upp då de är så täta. Mina frågor till er är om detta kan stämma? Är det ett vanligt fenomen?

När frosten har lagt sig på kvällen på fönsterrutan och man har lampor i fönstren, så ser det inte så kul ut utifrån. Ser ut som det är "världens" imma på fönstren utifrån sett, ungefär som om man badar bastu inne i huset.

Om det skall ”vara” på detta vis, borde man inte fått någon förvarning om detta innan? Jag menar, funktionen av att kunna se ut genom ett fönster är ju ganska given.

Hur skall man gå vidare med detta? Om det är så här det blir, kan man förebygga på något vis med att lägga på något medel, eller är det kanske så att man får acceptera omaket och tänka på energieffektiviteten?

Bifogar en exempelbild på hur det kan se ut på ett fönster en kväll för någon vecka sedan.

Stort tack på förhand!
22 visningar
Ikon hus
Medlem? Logga in och se svaret nu
Klicka här för att logga in och se expertsvaret direkt. Som medlem i Villaägarna får du kostnadsfri rådgivning inom bland annat juridik, byggnadstekinik, arkitektur, lantmäteri, boendeekonomi, energi, vvs och trädgård.
Ikon lampa
Ej medlem? Se expertsvaret under 24 timmar! Klicka här.
Notera - vill du även se och ladda ner våra dokument - så måste du vara inloggad medlem.