PixelImage

Dags för vårstädning!

Dags för vårstädning!

Vad ska man tänka på vid vårstädningen?

Nu på våren har många samfällighetsföreningar vårstädning av de gemensamma ytorna, och i samband med det vill man ofta passa på att kratta rent på gräset, beskära buskar och snygga till i rabatterna. Vi frågar Villaägarnas trädgårdsrådgivare Henrik Bodin vad man ska tänka på.

Vad ska man göra med löv och kvistar på städdagen?

- Har ni mycket löv på gräsmattan och i rabatterna, då kan ni gärna räfsa in löven i områden med buskar. Där kommer löven till nytta och gör att buskarna trivs bättre. Grenar och kvistar tas bort. Har ni mycket grus från gångbanorna kan det läggas på löven. Har ni haft mycket salt i gruset bör det köras bort.

Hur blir häckar och buskar snygga?

- Rensa bort så mycket ogräs ni kan kring växterna och lägg på 10 centimeter täckbark. Om växterna inte har börjat växa kan ni klippa bort grenar som går åt fel håll.

Beskärning?

- Nu börjar det bli sent att göra större beskärningar av växter. Vänta med det till höststädningen. Om någon gren är i vägen kan den sågas bort. Såga eller klipp alltid vid en förgrening eller vid stammen.

Vad ska man göra i blomsterrabatterna?

- Klipp ner alla döda växtdelar. Rensa bort så mycket ogräs ni kan och lägg på kogödsel (2-5 centimeter) och sedan täckbark (5 centimeter).

Gräsmattan är mossig, vad ska man göra?

- För att få en bra gräsmatta behöver den näring och sedan ska den användas. Gödsla med gräsmattegödsel nu och i juli och augusti. Så gärna i nytt gräsfrö nu direkt i mossan. Använd sedan gräsmattan till olika gemensamma aktiviteter.

 

Logga in och ställ din fråga här