PixelImage

Flyttskatter: För dyrt att flytta

Anders och Ann-Louise Nilsson kan tänka sig ett mindre hus, men: - Det blir för dyrt för oss att flytta

Det finns många som Anders och Ann-Louise Nilsson i Upplands Väsby i norra Stockholm. De har ett billigt boende som är onödigt stort när barnen flyttat ut. Men ska de sälja blir det en ansenlig summa som försvinner i skatter.

För 25 år sedan flyttade familjen Nilsson in i rad¬huset vid Grimsta by i Stockholmsförorten Upplands Väsby. Då var det fortfarande betydligt lättare än i dagens läge för småbarnsfamiljer att hitta och ha råd med ett lämpligt hus. Nuförtiden är det bland annat de så kallade flyttskatterna som gör att rörligheten på bostadsmarknaden minskar – och det blir färre hus lediga. Vilket paret Nilsson är ett exempel på:
– Vår äldre dotter har redan flyttat hemifrån och nu hjälper vi den yngre dottern att hitta en lägenhet också. Det gör att det har börjat kännas rätt aktuellt att hitta ett annat boende för oss, för det är ju helt klart onödigt stort för två personer, säger Anders Nilsson.
När de har funderat på det så har de kommit fram till att det vore riktigt bra med ett mindre enplanshus, för att ha en yta som passar dem och för att slippa trappor i huset.
– Jag vill i och för sig gärna ha ett garage, eftersom gamla bilar är en kär hobby, säger Anders.

Söker ett mindre boende

Han säger att de inte är särskilt petiga när det gäller område, utan kan gärna bo kvar i närheten, men att de också är öppna för att välja ett hus i en annan norrförort.
– Men när vi började titta närmre och räkna på det märkte vi snabbt att vi skulle behöva ”ge bort” så mycket pengar med de skatter som finns nu. Och det verkade som det skulle vara omöjligt att byta till ett mindre boende utan att få högre månadskostnad jämfört med idag. Och då tar det ju emot…

Så de sitter kvar med sitt onödigt stora hus tillsvidare – ett hus som annars hade passat perfekt för en småbarnsfamilj av en yngre generation.
– Ja, det är synd att det blir en sådan här låsning på bostadsmarknaden. Om det hade varit billigare och enklare hade vi inte tvekat att lämna huset, säger han. 

Fakta om flyttskatter 

Det här är de skatter som är aktuella vid försäljning/köp av småhus i Sverige:

  • Kapitalvinstskatt 22 % på vinsten vid försäljning. Uppskov möjligt för vinster från 50 000 kr till 1 450 000 kr vid köp av nytt boende. (Taket för uppskov på 1 450 000 kr är dock tillfälligt borttaget fram till den 30 juni 2020.)

  • Uppskovsränta 0,5 % per år på hela uppskovsbeloppet.

  • Överlåtelseskatt vid köp. Lagfartsavgift på 1,5 % på köpeskillingen eller taxeringsvärdet (om det är högre). Dessutom tillkommer en expeditionsavgift på 825 kr vid köp av småhus och ägarlägenheter (ej bostadsrätter).

  • Stämpelskatt/pantbrevsskatt 2 % på det intecknade beloppet på nytillkomna pantbrev (+ en administrativ avgift, 375 kr per pantbrev) på fast egendom (ej bostadsrätter).

Räkneexempel 

Hus köpt 1984 för 500 000 kr, säljs idag för 2,5 miljoner. Nytt hus köps för 1,5 miljoner. Inga bolån. Kapitalvinstskatt = 440 000 kr. Vinsten kan skjutas upp, då betalas ”bara” 220 000 kr i kapitalvinstskatt – plus en uppskovsskatt på 5 000 kr/år.

"Vi vill skapa debatt om flyttskatterna"

Håkan Larsson, boendeekonom hos Villaägarna, känner mycket väl igen situationen för paret Nilsson. Många har köpt sina hus ännu tidigare, under 70- och 80-talen, och sett hur den höga inflationen sedan dess lett till kraftigt ökade marknadsvärden på husen. 

Hur påverkar detta bostadssituationen?

– När det kommer ut färre småhus på marknaden blir det förstås fler som slåss om varje ledigt hus, vilket får till följd att priserna stiger. Och till exempel en barnfamilj som kommer från en liten lägenhet kan få svårt att ha råd med det hus de vill ha.

Vad får det för effekter i förlängningen? 

– Det kommer till slut påverka alla boendeformer, och det är skadligt för samhällsekonomin när det kan förhindra att man flyttar till en viss ort där man tänkt studera. Eller att det blir olönsamt att byta jobb, om man samtidigt måste byta boende.

Vad gör ni för att ändra på det?

– Vi skapar en debatt kring frågan och i vår gör vi också en kampanj för att få partierna att ta den på allvar nu inför valet.