PixelImage

Spara el: 5 tips som minskar din elkostnad

Spara el – 5 tips som minskar din elräkning

Vill du minska din elräkning? Det finns enkla åtgärder att ta till för att spara el och sänka elpriset. Här får du fem tips för att minska elanvändningen och sänka elräkningen.

Hus med liggande panel och bild på svenska pengar

1. Välj rätt elbolag

Kostnaden för den el som förbrukas betalar du till din elleverantör. Hushållskunder väljer fritt elhandelsföretag att köpa el från och vilken typ av avtal du vill ha.

På Konsumentverkets sajt elpriskollen.se finns bra information om hur du byter elleverantör och möjlighet att jämföra elpriser mellan olika leverantörer.

2. Ha rätt belysning

Den största delen av hushållselen står belysningen för. Med glödlampor förbrukar en genomsnittlig villa ungefär 1 200 kWh per år, vilket motsvarar 20 % av hushållselen. Med alla lampor bytta till LED-belysning används istället bara runt 150 kWh per år.

Du kan också spara belysningsel genom att använda ljussensorer, rörelsevakter och timers för både inne- och utebelysning, välja LED-modell när du köper ny armatur om det går – och givetvis genom att släcka lamporna i ett rum där ingen befinner sig.

Även släckta lampor kan faktiskt dra ström om det finns en transformator till armaturen (den lilla låda som sitter på själva stickproppen). Sitter det en transformator i stickproppen så dra ur även den. Ett annat smart knep är att ansluta stickproppen till ett grenuttag med strömbrytare. Då krävs det bara en knapptryckning för att stänga av lamporna.

Kom ihåg att sätta den förväntade besparingen i relation till vad det kostar att investera i ny belysning. Det är bäst att vänta tills belysningen faktiskt behöver bytas ut.

3. Välj rätt vitvaror

När det gäller vitvaror har elförbrukningen i hushållen minskat de senaste åren. Detta tack vare ett allt större utbud av energisnåla kylskåp och frysar. Ska du handla nya vitvaror bör du välja de som är energimärkta med A+ till A+++. Ett nytt kylskåp och en ny frys drar cirka 400 kWh mindre per år jämfört med äldre modeller.

Var noga med att ställa in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas + 5 grader och i frysen –18 grader.

Torktumlare finns i klass A+ till A+++. Mer energieffektivt är att torka tvätt med en avfuktare, men billigast är att lufttorka tvätten utomhus.

För att spara energi ska du också se till att köra tvättmaskinen full och att centrifugera på så högt varvtal som möjligt, för att få bort så mycket fukt som möjligt.

Full maskin gäller naturligtvis även för diskmaskinen.

4. Köp rätt tv

I allt fler svenska hem finns platta tv-apparater. Fråga vid inköpet hur mycket energi tv:n drar, eller läs tester som gjorts. En LCD/LED-tv kan förbruka över 200 kWh per år. Ju större tv, desto större elförbrukning.

En ökande andel av hushållens el går till hemelektronik. Förutom elen som går till att driva dessa apparater går hela 10 % av hushållets hela energianvändning åt till att apparaterna står i stand by-läge då ingen använder dem. Stäng därför alltid av din hemelektronik med strömbrytaren och dra ur laddaren när den inte används.

5. Gör rätt i badrummet

Badrummen har också sina eltjuvar. En sådan är handdukstorken. Stäng av den när den inte används. Golvvärme har också blivit vanligt och är den eldriven bör den också stängas av när den inte behövs, om det går. Ska du anlägga ny golvvärme? Se till att det är ett system som kan stängas av. Ett gammalt välkänt energitips i badrummet är förstås att byta till snålspolande duschmunstycke.

Artikel från Villaägaren
Text: Ann-Sofie Borglund

Medlemsrabatter inom energi och uppvärmning

Här hittar du dina medlemsrabatter inom energi och uppvärmning

Mer om att sänka elkostnaden

Fönster - så fixar du dem!

Värmeisolering - bästa tipsen!