PixelImage

RUT/ROT: Vanliga frågor om ROT

Vanliga frågor om ROT-avdraget

Är det möjligt att göra ROT-avdrag för markarbete? Och går det att ge 1 procent av fastigheten i gåva till någon annan för att kunna nyttja ROT-avdragen fullt ut? Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om ROT-avdrag.

Ge bort del av hus - rot-avdrag?

Jag har hört att man kan ge bort 1% av huset till vart och ett av barnen och att man får göra rotavdrag för alla upp till 175000:- vid en renovering eller tillbyggnad? 
Läs svaret här!

Kan vi börja renovera och sen söka rot-avdrag?

Jag står som ensam ägare av vår bostad och jobbar samtidigt i Danmark. Nu ska vi renovera vårt badrum och vill då utnyttja min frus rätt till rot-avdrag. Byggfirman har en lucka just nu och vill börja arbetet omgående. Kan vi påbörja arbetet och sedan söka avdrag? 
Läs svaret här!

Avdrag före eller efter moms?

Ska rotavdraget göras före eller efter moms? 
Läs svaret här!

Få tillgång till maximalt rot-avdrag

För att få tillgång till maximalt ROT-avdrag undrar jag då jag äger 100% av villan: Åker jag på reavinstskatt om jag ger bort halva huset till min fru, då det ej är någon gåvoskatt? Jag och min fru håller på att bygga om vår villa. 
Läs svaret här!

Kan jag göra ROT-avdrag för markarbeten? 

Kan man göra rotavdrag för markarbeten (schaktning,stödmurar etc) i anslutning till fastigheten, och hur gör man med kostnad för t.ex grävmaskin som har en timkostnad inkl. förare. 
Läs svaret här!

Rotavdrag - byta huspanel

Har anlitat snickare för byte av huspanel. På hans faktura till mig står en summa i rotavdrag, men på Skatteverkets meddelande står en annan summa - nästan 2.500 kr mer. Kan det stämma?
Läs svaret här!

Firman tycker det är onödigt med rot-avdrag

Hur gör man när exempelvis elektrikerfirman svarar att de inte tycker att det är värt att lägga tid på rotavdrag i och med att arbetet tog så kort tid. Hur ska man tänka då?
Läs svaret här!

Kan vi använda rot-avdrag till att måla om gammalt staket?

Vi har ett gammalt staket med mycket stor yta, i stort behov av ommålning. Undrar om ROT-avdrag gäller för detta? 
Läs svaret här!

Läs mer på Villaägarna:

Allt du behöver veta om dolda fel