PixelImage

Ekonomi: Så tjänar du på delningsekonomin

Så tjänar du på den nya delningsekonomin

Just nu talas det mycket om den nya delningsekonomin. Att hyra ut allt från sitt hus till sin borrmaskin är ett nytt sätt att både tjäna pengar och spara resurser.

Illustration med bland annat procenttecken och förstoringsglas

Enkelt förklarat handlar delningsekonomi om att vi genom att dela på det vi har kan bidra till ett mer hållbart sätt att leva. Om din granne har en bra borrmaskin kanske inte du behöver köpa en egen, utan ni kan istället dela på den grannen har. På så sätt sparar ni både pengar och jordens resurser.

I takt med att smarta digitala lösningar skapats har olika tjänster på internet vuxit fram, som möjliggör delning av tjänster och prylar inom ett större geografiskt område. Det kan liknas vid en digital anslagstavla där vem som helst kan lägga upp något den vill dela med sig av, eller hyra ut, och du enkelt kan gå in och titta om det finns något du behöver men inte har lust eller råd att köpa.

Sverige långt fram i delningsekonomin

Bostadsuthyrningssajten Airbnb är en av de mest kända tjänsterna som bygger på delningsekonomi. Det är samtidigt ett av de företag som växer snabbast i hela världen.
Här i Sverige ligger vi i framkant när det gäller delningsekonomi, och en av anledningarna är att vi varit snabba på att lära oss använda internet i vår vardag. Många av oss handlar mat via sajter som levererar till dörren, vi streamar film, tv och musik, och vi köper och säljer prylar på nätet.

I takt med att delningsekonomin växer startar nu förmedlingstjänster inom en rad olika områden. På flera platser i Sverige har sajter för uthyrning av allt från trädgårdsredskap till partytält startat, och det finns även tjänster för den som behöver en hundvakt eller andra enklare småjobb som bygger på delningsekonomins principer.

Delningsekonomi - vad gäller?

Men den nya ekonomin innebär också en del utmaningar, och både Konsumentverket och Skatteverket har börjat titta närmare på hur delningsekonomin ska passa in i det regelverk och de lagar som finns kring till exempel konsumentskydd, inkomstskatt och arbetsgivaravgifter.

– Det finns många fördelar med delningsekonomin, den skapar möjligheter för den enskilda konsumenten att spara pengar eller frigöra pengar som man kan lägga på annat. Att dela resurser mellan varandra och återbruka är också bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Men det kan finnas tillfällen där det vanliga konsumentskyddande regelverket inte gäller, det bör man vara medveten om, säger Carl Magnus Berglund, analytiker på Konsumentverket som just nu jobbar med att kartlägga vilka problem som kan uppstå när man köper och säljer varor och tjänster med hjälp av digitala verktyg.

Var noga med vem du ingår avtal med

Terese Wallinder, chef för medlemsrådgivningen på Villaägarna, håller med om att det gäller att vara uppmärksam när man använder de här tjänsterna.

– Det är väldigt viktigt att hålla ordning på vem det är du ingår ett avtal med. Även om du till exempel hittar någon som vill hyra din villa ett par veckor under sommaren via Airbnb, så är det den enskilda hyresgästen som du har ett avtalsförhållande med. Airbnb är bara en förmedlare.

Just därför tycker Terese Wallinder att det är viktigt att vara extra noga med vem man väljer som hyresgäst, eller vem man väljer att hyra av.

– Välj en bra person, någon du känner att du kan lita på. Det är grunden för att slippa problem om det skulle hända något. Om det finns möjlighet att kontrollera personen, till exempel genom betyg eller referenser på förmedlingssajten – gör det, säger hon.
När du hyr ut din villa är det så klart ännu känsligare än om du hyr ut din borrmaskin under några timmar. Men oavsett vilket är det alltid du som enskild person som är ansvarig för det avtal ni ingår.

Kolla upp ansvarsfrågan

Detsamma gäller om du själv hyr något. Om du hittar en jordfräs på en delningssajt och hyr den för att fixa till ett nytt trädgårdsland på din tomt och fräsen går sönder, då kan det vara ditt ansvar.

– Ofta finns det en ansvarsförsäkring i hemförsäkringen som täcker den här typen av skada. Men det är viktigt att kolla upp det innan. Likaså om du själv hyr ut något, kolla gärna om den personen har ett tillräckligt försäkringsskydd om något skulle hända, säger Terese Wallinder.

Vissa av de här nya sajterna erbjuder själva någon form av juridiskt skydd, antingen från start eller som en tilläggstjänst. Men de allra flesta ser sig bara som förmedlare och tar alltså inget ansvar för om någonting händer.

Du kan betraktas som arbetsgivare

Den andra viktiga aspekten att tänka på när du använder förmedlingstjänster har med skatter och avgifter att göra. Säg att du använder en sajt för att hitta en person som kan gå ut med din hund när du själv är på jobbet. Beroende på hur mycket du sedan betalar den personen under ett år kan du i juridisk mening bli en arbetsgivare. Det innebär att du ska betala in sociala avgifter, göra skatte-avdrag och rapportera in en kontroll-uppgift till Skatteverket.

– Här är det lätt att göra tankefelet att det är förmedlingssajten som är arbetsgivare, men så är det alltså inte. Det är du själv som ingår ett avtal, och om du inte betalar in sociala avgifter och gör skatteavdrag så kan det räknas som svartjobb, säger Terese Wallinder.

Samma sak gäller om du själv lägger upp en annons där du erbjuder dig att klippa gräsmattor i grannskapet med din nya fina traktorgräsklippare. Då är du skyldig att rapportera det som inkomst i din deklaration. Beroende på hur mycket du tjänar finns sedan ett grundavdrag som kan innebära att du inte behöver betala inkomstskatt, men summan ska ändå alltid deklareras. Du kan också vara skyldig att betala egenavgifter.

– Om det här blir en växande trend kan det finnas utmaningar för samhället eftersom skattebasen minskar. Det finns mycket positivt i det också men även om det känns som en bra idé kan det fortfarande finnas skatterättsliga och andra komplikationer, så det finns fler sidor av myntet, säger Terese Wallinder.

Tänk på det här

  1. Välj noga vem du ingår avtal med.
  2. Kontrollera hur det ser ut med försäkring och ansvar om något händer.
  3. Om du som privatperson betalar ut ersättningar som uppgår till 10 000 kr eller mer per mottagare och år blir du skyldig att betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag.
  4. Om du tjänar pengar på att till exempel hyra ut din bil eller dina verktyg ska det beskattas som inkomst av kapital. För uthyrning av huset (eller delar av det) är upp till 40 000 kr per år i förtjänst skattefritt.
  5. Utöver det fasta beloppet på 40 000kr får man även dra av 20% av själva hyran.
  6. Läs mer om delningsekonomi och vilka regler som gäller på: skatteverket.se

Text: Cecilia Billgren
Illustration: Getty