PixelImage

Brand: "Vi väcktes av brandlarmet!"

Brand: "Vi väcktes av brandlarmet!"

En natt i juni vaknade Jakob Ahlqvist av brandlarmet. När han öppnade sovrumsdörren såg han att huset var rökfyllt. Tack vare att larmet löst ut i tid lyckades hela familjen Ahlqvist ta sig i säkerhet innan någon kom till skada.

Jakob och Louise Ahlqvist bor med sina två barn i Vallentuna i norra Stockholm. Till familjen hör också katten Tisse, vilket påverkade händelseförloppet den här natten.

Två barn som sitter på golvet

Familjens barn klarade sig oskadda i branden.

Jakob och Louise vill nämligen hålla katten utanför sovrummet och har därför dörren stängd på natten. När Jakob vaknade av brandlarmet vid tvåtiden på natten märkte han först inte att det var något på tok, utan klev upp ur sängen för att gå ner och se om det var ett falsklarm.

– Så fort jag öppnade dörren såg jag att hela huset var rökfyllt. Jag och Louise gick och hämtade var sitt barn och sprang ut direkt, berättar han.

På kvällen hade han lagt sin mobiltelefon vid ytterdörren, och precis när de var på väg ut ringde den. Det var larmföretaget Sector alarm, som kunde se vad som hände via husets övervakningskameror när larmet gick.

– Min fru svarade, och Sector alarm kontrollerade att vi hade klarat oss ut ur huset och berättade att de skulle se till att få dit brandkåren.

Jakob och Louise Ahlqvist 

Jakob och Louise tackar brandlarmet för den lyckliga utgången.

På väg ut från huset hade Jakob hunnit kasta ett öga in i köket och upptäckte att det var där det brann. Branden hade startat i mikrovågsugnen.

– Jag bedömde att det var en rätt så ­begränsad brand, trots all rök, så jag tänkte att jag kunde försöka släcka den själv.

Han sprang in efter brandsläckaren, höll andan hårt för att slippa den obehagliga plastbrandröken och sprutade lite på mikron.

– Sedan sprang jag ut, hämtade luft, höll andan och så in igen. Efter några vändor hade elden gett med sig, och jag tror att den var helt släckt efter tio minuter. Det var otroligt värdefullt att vi fick larmet i så god tid, innan det hade blossat upp ordentligt.

De hade även andra, enklare, rökdetektorer i huset – men de utlöste först en stund efter det första larmet som väckte dem.

– Vem vet vad det hade kunnat innebära, om elden hade fått fäste innan vi väcktes?!

En brandman pratade med barnen

När branden var släckt ställde Jakob sig utanför huset tillsammans med hustrun och barnen och väntade på brandkåren.

– Jag höll koll så att det inte blossade upp igen, och när brandkåren kom gick de in och slet ut inredningen.

Katten Tisse, som också klarade sig oskadd ur branden, sprang iväg som ett skott när brandkåren kom till platsen.

Brandmännen säkerställde att det inte fanns kvar någon pyrbrand innan de bedömde att det var säkert. Till sist ställde de dit en stor fläkt för att blåsa ut all rök ur huset. De avsatte också en brandman som pratade med barnen under hela förloppet, och de fick därmed veta precis vad som hände.

– Det blev jag verkligen imponerad av – jag är säker på att det bidrog starkt till att barnen kunde känna sig så lugna.

Även Sector alarm var bra på att sköta kommunikationen, anser Jakob Ahlqvist.

– De pratade lugnt med Louise och berättade precis vad som skulle hända. De återkom också per telefon under natten för att kontrollera hur vi hade det.

När brandkåren var klar med sin släckningsinsats kunde familjen Ahlqvist låsa sitt hus och åka till Louises föräldrar. Dagen därpå återvände Louise och Jakob till huset och slogs av en fruktansvärd lukt.

– Det var inte så mycket som var skadat, mest köksinredning, men allt stank av rök. Vi hade tur eftersom det här hände strax före semestern och vi kunde tillbringa större delen av tiden på landet hos Louises föräldrar.

De kunde lätt ta sig hem vid behov under arbetet med att återställa köket, vilket betalades av försäkringsbolaget – liksom röksaneringen.

– Röklukten har varit ett stort problem. Vi har skickat iväg allt vi har på tvätt och haft en ozongenerator för att neutralisera lukten. Men det är otroligt svårt att få bukt med den allra sista lukten.

Fick en tankeställare

I efterhand tycker Jakob att de klarade sig förhållandevis lindrigt – för det hade lätt kunna bli mycket större skador och händelser som lett till trauman.

– Det blev ingen tragedi, även om det är mycket påfrestande att hantera allt praktiskt efteråt. Barnen verkar inte ha några negativa känslor eller minnen, men vi har ändå valt att gå till en psykolog – något som ingår i vår försäkring – för att barnen ska få prata igenom det ordentligt.

Han tycker att de hade ett bra säkerhetstänkande redan innan, men att de ändå fick en tydlig tankeställare.

– Vi hade sett till att ha ett bra larm, rätt utrustning och vi hade tänkt igenom hur vi skulle agera. Men det kändes ändå inte som om det skulle kunna hända just oss … Nu har vårt ”brandtänk” blivit ännu mer utvecklat och vi pratar med vänner och bekanta om hur viktigt det är. Om vi inte hade haft ett bra larm kanske vi inte hade varit vid liv nu. 

Frågor & svar om brandvarnare

Hur många brandvarnare behöver jag?

En brandvarnare på varje våningsplan.

Övervakningsområdet bör inte överstiga 60 kvm. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än tolv meter.

Brandvarnarna bör placeras i anslutning till sovrummet. Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det omöjligt att höra en brandvarnare in till varje sovrum.

Brandvarnarna ska uppfylla standarden SS-EN 14604. Märkningen står på förpackningen.

Var ska jag montera brandvarnaren?
Placera enligt leverantörens anvisningar, men generellt gäller:
I rummets högsta punkt och helst mitt i rummet. Och i taket, inte på väggen.

Om du har flera våningar bör en brandvarnare placeras där trappan mynnar till den övre våningen.

Ett fritt utrymme på minst 50 cm ska finnas runt om brandvarnarna.

Brandvarnare ska inte placeras i närheten av ventilationsöppningar. Inte heller nära köksspisen eller i badrum, garage eller hobbyrum där den kan orsaka irriterande falsklarm.

Glöm inte att testa när du monterat!

Hur sköter jag brandvarnaren?
Rengör från utsidan med dammsugare en gång om året.

Litiumbatterier rekommenderas; de räcker upp till fem gånger längre än vanliga alkaliska batterier. Vanliga batterier bör bytas en gång om året (till exempel på första advent).

Kontrollera att brandvarnarna fungerar minst en gång i kvartalet och när du varit hemifrån en längre tid.

Byt ut brandvarnarna efter åtta–tio år. De har begränsad livslängd.

Hur fungerar nätanslutna brandvarnare?
Dessa är anslutna till elnätet för att säkerställa att de alltid är i gång. De har en batteribackup om det blir strömavbrott. Batteriet ska bytas enligt anvisningarna.

Tre brandvarnare förbjöds efter test

Boverket testade nyligen brandvarnare, med resultatet att tre stycken var så dåliga att de förbjöds.

Läs mer om vilka brandvarnare du bör se upp med och vilka som fick godkänt.

Kombinerat larm och kamera

Sector alarms brandlarm – som familjen Ahlqvist har – innehåller kamera- och rökdetektorer, som är uppkopplade till Sector alarms larmcentral. Kameran tar en bildsekvens av rummet med rörelse eller rökutveckling i samband med att larmet går. Detta innebär att larmoperatören via bilder kan verifiera orsaken till larmet och skicka rätt åtgärd, vilket sparar värdefull tid om olyckan är framme.
Mer info hittar du hos Sector Alarm

Som medlem i Villaägarna kan du också få kostnadsfri expertrådgivning inom bland annat brandsäkerhet. Ställ din fråga redan i dag!

Text: Peter Wiklund
Foto: Fredrik Stehn

Mer om brand i hemmet

Brandövning hemma kan rädda liv