PixelImage

Tomträtt: Den höjda kostnaden kom som en chock

Tomträtt: Den höjda kostnaden kom som en chock

Från 145 kr till 24 500. Helt utan förvarning ville Karlstads kommun höja familjen Kristofferssons boendekostnad med 2 000 kr i månaden. Brevet med information om höjd tomträttshyra kom som en chock. Med hjälp av Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten löste sig situationen till slut och familjen kunde andas ut.

Siw Kristoffersson utanför sitt hus

Det är skyltat mot Löfbergs arena och efter den lilla rondellen breder Karlstads mest kända stadsdel ut sig på båda sidor om genomfartsvägen. Färjestad är ju hockeylaget som blivit svenska mästare nio gånger, men det är också ett attraktivt villaområde nära Klarälven.

Egnahemshus

De första husen byggdes under 1920-talet. Idag bor drygt 2 500 personer på Färjestad, många i de karaktäristiska småhus som brukar kallas egnahem. Sommartid prunkar trädgårdarna av blommor, odlingar och fruktträd.

Siw Kristofferssons pappa byggde huset på Markgatan 6 i början av 1950-talet. Ungefär 80 kvm med tre rum och kök, hel källare och en tomt på drygt 500 kvm.

– Det var fullt av ungar som växte upp här på Färjestad, konstaterar Siw Kristoffersson och pekar ut genom köksfönstret. Vi var ofta där ute på idrottsplatsen – lekte och åkte skridskor. När det var middag drog föräldrarna ner rullgardinen som ett tecken på att det var dags att komma in.

Nu bor hon här med sin man Patrik, tonårssönerna Jesper och Jacob samt katten Sigge.

– Jag köpte huset av min mamma 1992, efter att pappa gått bort. Under några år bodde vi här tillsammans. Sedan träffade jag Patrik och de bytte helt enkelt boende med varandra.

Ingen information inför höjning

Att föräldrahemmet endast hade tomträtt visste hon inte om när hon tog över fastigheten. Det var ingenting som föräldrarna någonsin pratat om eller kommenterat.

– Det var först när en av våra grannar friköpte sin tomt som vi blev medvetna om vad tomträtt är, berättar Siw Kristoffersson. Men då i början av 2000-talet var våra barn små och vi behövde våra pengar till annat. Friköp var inte aktuellt.

Därför kändes brevet som plötsligt damp ner i brevlådan från Karlstads kommun hösten 2009 som en kalldusch. Tomträttshyran skulle i ett svep höjas från 145 kr till 24 500 kr per år.

– Från i princip ingenting till 2 000 i månaden, jag var minst sagt chockad. Varför hade vi inte fått information om att en hyreshöjning var på gång?

Priset för friköp fördubblades

Samtidigt höjde kommunen också priset för den som ville friköpa sin tomt med nästan det dubbla. 2008 skulle familjen Kristoffersson fått betala 185 000 kr för tomten. Efter 2009 års fastighetstaxering ville kommunen ha 350 000 kr.

– Med de nya reglerna såg vi dessutom att det skulle bli dyrare och dyrare ju längre vi väntade med att friköpa. Vi kände oss helt maktlösa.

Breven från kommunen som delats ut i postlådorna till tomträttshavarna på Färjestad fick de boende att inse att de behövde agera tillsammans. En av grannarna var medlem i Villaägarna och på så sätt kom de i kontakt med förbundsjuristen Lena Södersten.

– Vi hade möten med grannar och genomförde en manifestation utanför bibliotekshuset för att visa kommunpolitikerna vår förtvivlan, berättar Siw Kristoffersson. Det var stor uppslutning, även från andra stadsdelar med tomträtter.

Tomträttsfrågan på dagordningen

Hon visar en sparad artikel från en sida ur Nya Wermlands-tidningen.

– Jag var ett av de exempel som tidningen skrev om. De tog bilder här vid huset och jag blev intervjuad.

Vid den här tiden fanns det ungefär 1 600 tomträtter i Karlstads kommun. Med hjälp av Lena Södersten höll tomträttshavarna liv i frågan och såg till att den hamnade högt på den politiska agendan. Efter att Villaägarna arrangerat ett första stormöte skickades till exempel ett 40-tal medborgarförslag om villkoren för tomträtter in till kommunen. Den chockhöjda tomträttshyran sänktes något ganska omgående.

2010 var också valår. Lena Södersten länkade samman de tomträttshavare hon lärt känna och tillsammans skapade dessa personer ett nätverk som ihärdigt fortsatte att skriva insändare, diskutera med lokalpolitikerna och författa debattartiklar i syfte att skapa stark opinion mot vad de tyckte var orimliga villkor.

Rabatt för att friköpa tomten

Det faktum att det pågick en valrörelse utnyttjades och Kristdemokraterna i Karlstad var först med att lova en översyn av villkoren och hur värdet på marken skulle beräknas. Övriga allianspartier anslöt sig och sedan dröjde det inte länge förrän även det andra politiska blocket svängt och insett att tryggheten för tomträttsinnehavarna behövde förbättras.

Det mest positiva var att kommunen efter valet bestämde sig för att under en tidsbegränsad kampanjperiod erbjuda tomträttshavarna att friköpa sina tomter till ett rabatterat pris, 40 procent av 2009 års marktaxeringsvärde.

Siw Kristoffersson valde, liksom 770 andra fastighetsägare i Karlstad, att nappa på erbjudandet. 2012 fick hon så köpa sin tomt för 234 000 kr, 116 000 billigare än kommunens första bud.

– Det var fortfarande mycket pengar, men jag är nöjd. Nu kan de inte komma med fler obehagliga överraskningar. Vi känner oss betydligt tryggare.

Text: Katarina Averås
Foto: Johan Eklund

Fakta: Tomträtt för småhus