PixelImage

Övrigt: Kosttillskott onödigt och ibland farligt

Kosttillskott onödigt och ibland farligt

Svenska konsumenter köper kosttillskott för flera miljarder kronor varje år. Många vill få i sig mer av vissa näringsämnen, gå ner i vikt eller få bättre effekt av träning. Men de flesta av oss behöver inte produkterna och i en del fall gör de mer skada än nytta. Det framgår av ett PM som Villaägarna har låtit två forskare vid Uppsala universitet ta fram.

Traditionella kosttillskott är vanliga näringsämnen, som vitaminer, mineraler och särskilda fettsyror. Många konsumenter köper dem i tron att de behöver få i sig mer näringsämnen, men nästan alla får i sig tillräckligt med näringsämnen ändå. Läkare eller dietist kan dock i undantagsfall rekommendera kosttillskott.

- De flesta av oss behöver egentligen inte kosttillskott och då är det bättre att lägga pengarna på andra saker. Kosttillskott är helt enkelt en onödig produkt, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Växtbaserat kosttillskott inte säkrare

Andra kosttillskott används för att uppnå en särskild effekt, som viktnedgång eller bättre träningsresultat. Dessa produkter är vanligen växtbaserade och innehåller höga halter av vissa ämnen, vars effekter oftast är mycket sparsamt utforskade. Det är lätt att tro att dessa preparat är säkra och effektiva, eftersom de kommer från naturen. Men problemet är att du får i dig ämnen i mycket högre koncentration än vad som förekommer naturligt.

Det finns även tveklöst risker med vissa av preparaten.

Flera viktminskningsprodukter har medfört allvarlig leverpåverkan. Ibland har till och med levertransplantation behövts. Andra produkter som (via signalsubstansen serotonin) påverkar aptiten kan leda till pulmonell hypertension, ett allvarligt och obotligt tillstånd som innebär högt blodtryck i lungornas pulsådror.

Det är inte heller ovanligt att produkter innehåller ämnen som inte finns omnämnda på förpackningen, vilket kan medföra hälsokonsekvenser. Höga halter av miljögifter, som exempelvis tungmetaller, har identifierats i vissa preparat.

Villaägarna vill ha säkra konsumentprodukter

Villaägarna arbetar för bättre, säkrare och hälsosammare konsumentprodukter samt för att du som konsument ska få så mycket valuta som möjligt för dina pengar.

PM om kosttillskott: Gå ner i vikt med kosttillskott – tveksamma effekter med tveklösa risker

Bilaga till PM om kosttillskott: Faktalista över några vanliga kosttillskott

Mer om undermåliga produkter

Här kan du läsa om fler undermåliga produkter och tipsa oss om nya undermåliga produkter. Du kan även tipsa oss genom att maila till undermaligaprodukter@villaagarna.se.