PixelImage

Brandsäkerhet: 8 brandsäkra råd

Brandsäkra hemma: 8 brandsäkra råd

Årets mysigaste tid - den mörka - innebär också att vi måste vara extra vaksamma. Levande ljus, långkok och trivseleldning i kaminen kan få oönskade konsekvenser – så se till att förebygga och brandsäkra ditt hem.

Bild på rött hus i snöigt landskap

1. Brandvarnare är A och O

Det viktigaste brandskyddet är brandvarnare, och det ska finnas minst en på varje våningsplan – helst i varje sovrum med tanke på att dessa är fulla av elektronisk utrustning och laddare som kan orsaka bränder medan man sover. Bäst är om alla brandvarnare kan seriekopplas så att om det till exempel brinner i källaren larmar det också i resten av huset.

2. Kombinerat larm och kamera

Det finns brandlarm som innehåller kamera- och rökdetektorer, som är uppkopplade till en larmcentral. Kameran tar en bildsekvens av rummet med rörelse eller rökutveckling i samband med att larmet går. Detta innebär att larmoperatören via bilder kan verifiera orsaken till larmet och skicka rätt åtgärd, vilket sparar värdefull tid om olyckan är framme.

3. Spisvakt mot glömska

Många bränder börjar i köket – det är lätt att glömma bort kastrullen när telefonen ringer. Med en spisvakt minimerar du risken för att det börjar brinna. En spistimer kan vara ett alternativ.

4. Lämna inte levande ljus

Värt att upprepa – lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt! Välj alltid ljusstakar i brandsäkert material där ljusen står stadigt. Undvik ljusmanschetter, eftersom de lätt kan fatta eld. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och krukväxter.

5. Koll på elektriska apparater

Diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, kyl- och frysskåp, tv, datorer... Dessa apparater kan orsaka brand på grund av överhettning, kortslutning och olika tekniska fel. Se till att få luftcirkulation runt dem så de får tillräcklig kylning. Se också till att dra ur sladdar till brödrost, kaffebryggare och andra apparater när de inte används och lämna inte disk-/tvättmaskiner påslagna när du går hem­ifrån. Olika laddare kan också utgöra en brandrisk.

6. Rätt brandsläckare

Om man väljer att ha en brandsläckare hemma ska man välja en sexkilos pulverbrandsläckare. Lär alla i familjen hur man använder den.

7. Brandfilt kväver elden

Den använder man för att kväva ­eldar på spisen, i kläder och ­möbler. I ett flervåningshus är det även bra med en brandstege!

8. Elda rätt i braskaminen

Använd torr ved och elda inte mer än vad instruktionerna om kaminens instruktioner säger.

Rökgasen ska inte överstiga 350 grader. Kan kontrolleras genom att man installerar en rökgastermometer. De kostar ett par hundra kronor. Askan ska läggas i en plåthink med lock och placeras på ett brandsäkert underlag.

Gör en brandövning hemma

Om det trots allt skulle börja brinna, är det en bra idé att ha övat på vad man ska göra! 

Så sköter du brandvarnaren 

Brandvarnare med urtaget batteri1. Rengör från utsidan med dammsugare en gång om året.

2. Litiumbatterier rekommenderas; de räcker upp till fem gånger längre än vanliga alkaliska batterier. Vanliga batterier bör bytas en gång om året (till exempel 1 december).

3. Kontrollera att brandvarnarna fungerar minst en gång i kvartalet och när du varit hemifrån en längre tid.

4. Byt ut brandvarnarna efter åtta–tio år. De har begränsad livslängd.

Text: Lotte Ivarson Sandén