PixelImage

Inredning: Budgetkök

Kök - budgetkök

Både kök och badrum kan kosta hur mycket som helst. Det bästa sättet att få koll på pengarna är att spalta upp innehållet i projektet. Eftersom valmöjligheterna är så många så fyller det ingen funktion att här ge priser i kronor. Däremot kan du få en överblick av vilka ingredienser som kan påverka ditt slutpris – oavsett vilken kostnadsnivå du väljer.

Avsluta alltid din uträkning med att se över posterna. Det går att vara riktigt kreativ. Kanske är det bättre att välja ett billigare badkar mot att få den där sköna belysningen du vill ha i badrummet? Eller spara en tusenlapp rakt av genom att välja en annan fläktkåpa i köket. Var smart. Ta dig tid!

Budgetkök – tänk på det här

  • Golv, väggar, tak. Här kan du själv ganska enkelt räkna ut ytan och på så sätt ta reda på kostnaden för golv, tapeter, kakel, målarfärg för att sedan jämföra. Ta bredden gånger längden gånger kvadratmeterpris. I köket är golvmaterialet viktigt. Välj kvalitet. Lägg till kostnad för underlagsmaterial, eventuell golvvärme och arbete.
  • Gör en budget innan du renoverar köksgolvetBasutrustning: Många väljer en enkel, hyfsat billig grundstomme i köket för att sedan lägga mer krut på luckor, arbetsytor eller vitvaror. Det kan vara klokt, för ett kök kan förstås bli hur dyrt som helst. Men är man köksintresserad så kan inredningen vara prioriterad – alla gör sina egna val. Undersök olika alternativ och jämför priser. Här finns stora pengar att spara.
  • Extrautrustning. Krokar, kaffemaskin, inbyggd kolsyremaskin och ismaskin, kokandevattenkran, avfallskvarn – i köket kan excesserna gå helt över styr om man inte ser upp. Det finns så många – roliga men i många fall onödiga – produkter!
  • El och belysning. Planera in olika typer av belysning. I köket är bra arbetsbelysning extra viktigt. Att ha många eluttag på rätt ställe är också praktiskt och bör tänkas igenom på ett tidigt stadium. Priset på armaturer och strömbrytare varierar stort och det lönar sig att söka lägsta priser på nätet och i butiker.
  • Behörig hantverkshjälp. Räkna med kostnader för experthjälp. Det lönar sig i längden att låta ett proffs göra el-, vatten- och avloppsinstallationer (de flesta elarbeten får en amatör över huvud taget inte utföra). Det gäller även fuktspärrar och inkoppling av till exempel diskmaskin -eller fläktsystem. I flera fall måste arbetet vara ”fackmässigt utfört” för att exempelvis försäkringar ska gälla. Här kan du räkna med ROT-avdraget.
  • Förarbete. Håll nere kostnaderna genom att själv riva ditt gamla kök. Sälj eller skänk bort de delar som fortfarande är funktionsdugliga. Knacka ner kaklet så att alla ytor är klara för det nya köket. Kör själv till sortering på avfallsstation.
  • Montering av köket. Beroende på hur händig du är själv kan du här helt undvika arbetskostnader. Ibland räcker det med att du tar hjälp av någon i familjen för att få upp grundstommarna till köket. Annars erbjuder köksföretagen oftast monteringshjälp. Stäm av priserna innan.

Läs mer

Budget bad - tänk på det här

Skriv avtal med din hantverkare


Ta hjälp av Villaägarna när du renoverar!

Du vet väl att du som medlem kostnadsfritt kan ställa frågor till Villaägarnas byggexperter och jurister inför din renovering? Ställ din fråga här!