PixelImage

Ditt livs affär - allt du behöver veta inför husköpet

Ditt livs affär – allt du behöver veta inför husköpet

Att välja bostad är ofta livets mest kapitalkrävande beslut och frågorna som uppstår i samband med det är många. Sofia Hellsing, Villaägarnas förbundsjurist, har full koll på regelverket och ger tips om vad du ska tänka på inför ditt livs affär.

Vilka juridiska råd ger du till den som funderar på att köpa hus?
– Att köpa hus är ett viktigt beslut som kan få stora ekonomiska konsekvenser om du senare upptäcker fel som behöver åtgärdas. På Villaägarnas hemsida finns flera informationsskrifter som tar upp vad du bör tänka på vid köp och försäljning. Där finns också en avtalsmall som visar formkraven vid en fastighetsöverlåtelse. Mitt viktigaste råd till husköpare är att ta sin undersökningsplikt på största allvar.

Räknas alla fel som dolda om de upptäcks i efterhand?
– Nej, undersökningsplikten är långtgående och innebär i praktiken att man måste kontrollera allt som går att undersöka. Om det finns en indikation på att något inte är som det ska kan du till och med behöva inspektera hur det ser ut under golvet eller bakom en kakelvägg. Exempel på indikatorer är mögellukt eller riskkonstruktioner.

Räcker det med säljarens besiktning?
– Det vilar på köparen att undersöka huset. Sedan får var och en avgöra om det är värt att spara in några tusenlappar på att inte anlita en egen besiktningsman. Har man den kompetensen själv går det förstås också bra, men jag rekommenderar ingen köpare att helt förlita sig på säljarens besiktning.

Går det att försäkra sig mot dolda fel?
– Svaret på frågan är både ja och nej. Visserligen finns det ett antal sådana försäkringar på marknaden som säljaren kan teckna, men köparens undersökningsplikt kvarstår alltid.

Finns det något som inte ingår i en besiktning?
– Ja, det finns flera områden som en vanlig besiktning inte täcker. El, VVS och provtryckning av skorstenar omfattas till exempel inte. Dessutom kan det vara bra att ta reda på vattnets kvalitet och utföra en radonmätning.

Hur viktig är mäklarens roll?
– De flesta husförsäljningar i storstäderna genomförs med hjälp av mäklare, men det är inget krav. Om du bestämmer dig för att anlita mäklare är det bra att jämföra de olika firmornas tjänster och kostnader. Undvik att ta första bästa.

Text: Alice Helleday