PixelImage

Fiber: Se över dina behov

Fibernät: I valet och kvalet? Se över dina behov

Fibernät eller inte? Att komma fram till om man ska tacka ja eller nej till fiber när erbjudandet kommer är kanske lätt om man har tonårsbarn, men för många är det ett stort beslut. Det finns en rad faktorer att fundera på och ta hänsyn till. Ta hjälp av vår checklista och fundera över dina behov.

Illustration: Stege med snigel som klättrar uppåtVilket behov har just er familj av bredband?

Ett vanligt argument för att motivera en investering i fiber är om flera personer i hushållet använder bredbandet samtidigt för att titta på strömmad film och tv, lyssna på musik, surfa. Det är inte säkert att det här innebär ett behov av 100 Mbit/s. Ett tips är att försöka räkna ihop hur mycket Mbit familjen faktiskt använder samtidigt. Ta med alla typer av enheter i beräkningen: dator, laptop, surfplatta, mobil, tv och ip-telefon. Vanlig strömmad film tar cirka 4–5 Mbit. Lägg till en marginal för framtiden. Om summan närmar sig 100 Mbit/s är fiber en bra lösning.

Kommer vårt beteende att förändras och ge ett ökat behov av snabbare uppkoppling?

Vårt sätt att konsumera tv och film skapar behov av allt snabbare uppkoppling. Det visar en världsomspännande undersökning* av hur personer med bredband, i åldern 16–59 år världen över, använder digitala medier.

Att titta på strömmad tv och film är nästan lika vanligt som att titta på traditionell tablåstyrd tv. 75 procent av alla människor tittar på strömmad tv och film flera gånger per vecka. Motsvarande siffra för tablåstyrd tv är 77 procent.

Kravet på bättre bildkvalitet ökar ständigt och en hög upplösning på skärmen värderas högt av många tittare. 60 procent av alla konsumenter vill ha HD-kvalitet och 43 procent skulle vilja ha 4K/UHD (Ultra High Definition, efterföljaren till HD-kvalitet). Ju högre upplösningen är på en film, desto större blir datamängden. (En UHD-film via Netflix tar ca 15 Mbit/s.)

Banner med text: Fri tillgång till expertrådgivare för endast 1,10 kr/dag! Bli medlem nu!

Hur ser framtiden ut?

Utvecklingen av internetbaserade tjänster och annan ny teknik ställer allt högre krav på höga hastigheter. Nu har exempelvis Android-tv-apparater börjat säljas. De förvandlar hela tv-skärmen till en datorskärm. Många hushåll har också väldigt stora tv-skärmar, vilka kräver en hög upplösning för att bildkvaliteten ska bli bra, vilket i sin tur medför större datamängder.

Är detta viktig infrastruktur som alla måste ha?

Den förra regeringen satte upp som mål att Sverige ska ha bredband i världsklass eftersom den ansåg att det är strategiskt viktigt av en rad skäl. Ett par exempel som direkt berör privatpersoner är att antalet e-hälsotjänster förutspås öka när en växande och åldrande befolkning behöver mer vård. Förutsättningarna för distansarbete och distansstudier förbättras också med uppkoppling via fiber. Fiber är dock inte det enda valet för hastigheter över 100 Mbit.

Klarar hushållets ekonomi av utgiften för att installera fiber?

Ofta erbjuds olika finansiella lösningar och dessutom kan banken ibland utöka bottenlånet eller erbjuda andra lånealternativ. Kolla även om det finns flera olika leverantörer av fiber i ert område och vilket pris de erbjuder. Kanske har leverantörerna där ni bor andra tekniska lösningar med hastigheter uppemot 100 Mbit/s?

Hur stor är risken att kostnaden går upp i framtiden om man tackar nej nu och sedan ändrar sig?

Tyvärr är den frågan omöjlig att besvara. Det är kanske bättre att basera beslutet på det som går att bedöma.

Text: Ulrica Otterling
Illustration: Team Hawaii

Fiberfeber! Full fart mot blixtsnabb uppkoppling