PixelImage

Från murrig gillestuga till ljust lekrum

Från murrig gillestuga till ljust lekrum

Vi gratulerar familjen Hjelm i Älvsjö, som vann Villaägarnas tävling om hantverkshjälp à 15 000 kr! Vinsten förvandlade deras mörka källare till ett härligt ljust och luftigt aktivitetsrum för barnen.

Familjen Hjelm i sitt nya lekrum, Charlotta, Alice, Stefan och Alfred

Familjen Hjelm i sitt nya lekrum: Charlotta, Alice, Stefan och Alfred.

Alice, 5,5 år, möter oss innanför dörren. Hon vill gärna visa sitt nya aktivitetsrum, och nästan studsar av iver nedför trappan.

Vi är några minuter tidiga och morgonsysslorna pågår för fullt hos familjen Hjelm. Alice är ett riktigt energiknippe och det märks inte ett ögonblick att hon har en kronisk och allvarlig sjukdom, cystisk fibros, något som också förlänger morgonrutinerna i den här familjen. Hon måste få sin medicin, och sedan är det viktigt att hon aktiverar sig – och det gör hon med glädje nu när hon har ett helt rum fullt av roliga lekredskap.

– Det är fantastiskt, Alice ber om "hinderbanan" som belöning, säger pappa Stefan. Då sätter han upp numrerade lappar, och Alice klättrar vigt upp på klätterväggen och ribbstolen och touchar siffrorna en efter en, även den som sitter lite extra högt.

Vinsten en perfekt startknuff

Mamma Charlotta berättar att hon såg notisen om tävlingen i medlemsmagasinet Villaägaren och tyckte att det skulle vara perfekt att få hantverkshjälp för 15 000 kr och förverkliga planerna på att renovera källaren. När de fick beskedet att de utsetts till vinnare, var det bara att sätta full fart!

– Det var en perfekt knuff i rätt riktning för att komma igång med ombyggnaden, annars hade vi nog tänkt vänta ett tag.

Både hon och Stefan är mycket nöjda med resultatet och vad det nya rummet har inneburit för familjen. Deras mål var att skapa ett aktivitetsrum för Alice, framför allt, men förstås även för lillbrorsan Alfred. Källaren var omysig, med mörk träpanel och en lätt fuktkänsla.

– Det var som en murrig timmerstuga, en riktig 70-talsgillestuga, säger Charlotta.
Viktigast var att fixa golvet, och här satsade de på ett ventilerat golv med mekaniskt fläktsystem för att slippa risk för fukt och kyla underifrån. Vitmålade väggar istället för den gamla träpanelen gjorde också underverk för trivseln och känslan.

Inte så källarlikt längre

När de väl började bygga om var det lika bra att göra det ordentligt, så de adderade själva till de 15 000 kronorna. Förutom att riva ut träpanel och vävtapet, bytte de ut trappan och ändrade placeringen för att kunna utnyttja källarens yta maximalt. Det har även inneburit en bättre kontakt mellan de olika våningsplanen.

– Tidigare ville barnen inte gå ner själva i källaren, de tyckte det var lite läskigt. Men nu kan de höra oss från köksplanet, källaren är ljusare och känns trygg, så det är stor skillnad. Nu går de gärna ner och leker, säger Charlotta.

Den ena kortsidans vägg är täckt av klättergrepp, och i hörnet finns en ribbstol där man kan hänga upp gymnastikbänken och göra en rutschkana. När trappan flyttades blev takhöjden dubbel i en del av rummet, en perfekt plats för studsmattan, utan risk att slå i huvudet. Allt är inte riktigt klart än, det finns fler planer:

– Vi ska ha en hel spegelvägg, det blir som en dansstudio, Alice älskar dans och gymnastik.

Alice fångad mitt i ett upphopp på studsmattan

Alice kan studsa utan risk att slå i huvudet.

Behöver mycket aktivitet

Stefan berättar om hur viktigt det är att Alice tränar varje dag. Cystisk fibros innebär att hon är extra infektionskänslig och behöver aktivera kropp och lungor för att få ut det sega slem som är en av sjukdomens effekter.

– För bara 50 år sedan så dog barn tidigt av den här sjukdomen, numera vet man otroligt mycket mer, forskningen går hela tiden framåt. Idag kan man leva långt upp i vuxen ålder med cystisk fibros, och när Alice blir stor har man förhoppningsvis kommit ännu längre.

– Vi försöker hela tiden se det positiva, göra vanliga saker och leva ett så normalt liv vi bara kan. Som att ta bussen ibland, det är något extra för oss som vi unnar oss då och då, säger Charlotta.

Om cystisk fibros

Sjukdomen innebär att slemkörtlarna utsöndrar ett tjockt, segt slem som täpper till de små luftrören i lungorna, ger andningsbesvär och hosta och är en grogrund för bakterier, vilket leder till upprepade infektioner (lunginflammationer). Cystisk fibros ger även ett försämrat näringsupptag.

Behandlingen måste skötas dagligen. Lungbehandlingen sker med andningsgymnastik och fysisk träning, slemlösande inhalationsbehandling och antibiotika. Frisk luft och rökfri miljö är viktiga komplement.

Ny forskning inger hopp om nya behandlingsmetoder, som kan hålla symptomen tillbaka. Med intensiv behandling kan många personer leva ett relativt normalt liv långt upp i vuxen ålder.

I Sverige finns idag ungefär 600 kända fall av cystisk fibros.

Golvet som tar bort fukt och radon

Huset där Charlotta och Stefan bor med sina barn är från 70-talet och har dåtidens vanligaste grund – betongplatta på mark, utan isolering under. För att undvika risk för fuktproblem och radonstrålning rekommenderade golvläggaren som de anlitade, Lasse Nilsson från Floor & carpet, lösningen med ventilerat golv:

– Nivellgolvet är en tät låda som förhindrar radongaser och fuktskador. Det är dyrare än ett vanligt golv eftersom det är ett upphöjt golv, en helt egen konstruktion.

Men det är en mycket bra investering om man vill använda källaren till annat än förråd. Golvet har ett inbyggt fläktsystem som ser till att varm och torr inomhusluft ventilerar den luftspalt som byggs upp mellan golv och betong.

Källargolvet hos familjen Hjelm består av: ventilerat Nivellgolv, decibelmatta som fungerar ljuddämpande samt slutligen ett parkettgolv från Kährs.

Här kan du läsa mer om platta på mark och ventilerade golv

Text: Lotte Ivarson Sandén
Foto: Johan Jeppsson