PixelImage

Fritidshus: Så klarar du köpet

Fritidshus - så klarar du köpet

85 000 av Villaägarnas medlemmar äger en sommarstuga. Det är lite fler än var fjärde medlem. Och det blir allt mer populärt att skaffa ett fritidshus. Inte minst hos dem som bor i lägenhet. Där lockar möjligheten att kunna äga sitt hus utan att ge upp fördelarna med ett lägenhetsboende.

Pappa och barn på grusväg.

En av medlemmarna som nyligen har förverkligat drömmen om ett eget hus är Anna Olsson. Hon och hennes sambo Jonas bor i Stockholms innerstad och köpte ett 60-talshus i Hälsingland för två år sedan. Det var en ny erfarenhet för dem eftersom ingen av dem bott i hus tidigare. Här delar de med sig av sina lärdomar av köpet och den första tiden i huset.

– Till att börja med bestämde vi oss för att det skulle vara just ett fritidshus, att poängen med det var att ha ett ställe att komma till för att slappna av och få lugn och ro. Därför kommer vi inte att topprenovera det, berättar Anna.

Fuktproblem överraskade

När de flyttade in behövde ytskiktet på väggarna göras om. Men istället för att riva bort de slitna tapeterna målade de helt enkelt över dem, efter en snabb omgång med spackel och slipning.
Dessförinnan hade de varit tvungna att vidta betydligt större åtgärder. Grunden var hårt ansatt vilket bland annat hade skapat problem med fukt. Att grunden skulle behöva fixas var ingen överraskning. Det hade framgått av besiktningsprotokollet som köparen lämnat.
– Men vi trodde inte att det skulle krävas så stora åtgärder, säger Anna och konstaterar att det nog är svårt att helt förutse vad som kommer att behöva göras och till vilka kostnader, när man köper ett hus, säger Anna.
Därför hade de sett till att ha en ekonomisk buffert.
Kanske hade de kunnat få en bättre bild om de gjort en andra besiktning inför köpet, som ett komplement till den som säljaren hade låtit göra. Men Anna och Jonas bedömde att det inte skulle vara värt besväret och kostnaden.
– När det gäller orsaken till fukten undersökte vi, bland annat med hjälp av Villaägarna, om det kunde betraktas som ett dolt fel och något som köparen skulle stå för.

Svårt hävda dolda fel

Men ofta är det svårt att hävda dolda fel hos fritidshus, eftersom de generellt håller en lägre standard än hus för permanentboende. Därför valde Anna och Jonas att inte gå vidare i den processen.
Trots det lilla bakslaget med grunden är de nöjda med köpet och huset. Läget är fantastiskt med sjöutsikt åt två håll och de fastboende grannarna är hjälpsamma. Medan många kanske söker ett fritidshus som ligger lite avskilt tycker paret att just grannarna är viktiga, inte bara av sociala skäl.
– Det är skönt att veta att det finns folk som håller lite koll när vi inte är där.
Ännu finns en del kvar att göra på huset. Bland annat behöver taket läggas om. Men det är inget akut och nu ser Anna och Jonas istället fram emot sommaren, då de ska bygga en altan för långa, sköna dagar i solen. 

Juristens 6 bästa tipsför tryggare husköp

Villaägarnas jurist Terese Wallinder vet vad du måste ha koll på inför husköpet.

  1. Besiktiga huset
  2. Om huset inte är anslutet till kommunalt vatten – kontrollera om vattnet är tjänligt och brunnen har tillräckligt hög kapacitet
  3. Se efter om kommunen planerar att exploatera området
  4. Kontrollera vem som ansvarar för vägen. Är det en vägförening kan det innebära höga kostnader
  5. Om huset har enskilt avlopp – kontrollera om nödvändigt tillstånd finns. Är kapaciteten tillräcklig?
  6. Finns det servitut? Innehållet och omfattningen av servitut kan ibland vara oklart och leda till diskussioner och osämja mellan grannar

Text: Henrik Rådmark