PixelImage

Inredning: Garage för mer än bilen

Garage för mer än bilen

Är det dags att bygga ditt drömgarage? Vi har hittat tre inspirerande exempel!

garage inspiration

Modern carport

Vi beger oss först hem till familjen Hellmark. Nära havet strax utanför Göteborg har Anna och Daniel Hellmark precis invigt sin nya carport med förråd och litet rum på övervåningen. Fasaden är underhållsfri med moderna fibercementskivor och den rejäla plattan är sju gånger elva meter. Gott om plats för två bilar alltså. Anna jobbar på Volvo Personvagnar som projektkoordinator för nya bilmodeller men det var Daniel som ville ha en carport:

– Vi behövde förrådsutrymme och du ville ha en carport, säger Anna och tittar på Daniel.

– Jag ville få undan bilarna från ytterdörren, säger Daniel och Anna fortsätter:

– Sen ville vi ha verkstad och arbetsbänk för att göra roliga saker som att bygga lådbil.

Prislappen för en sådan här carport, med isolerad bottenplatta och sprängningsarbeten och helt färdig med plåtarbeten och allt, slutar på över en halv miljon kronor.

– Visst hade det blivit billigare med byggsats men då hade vi inte fått det som vi ville ha det, säger Daniel Hellmark.

carportCarportfakta
Ägare:
Daniel och Anna Hellmark.
Byggt: precis färdigbyggd av hantverkare.
Yta: 77 kvm
Rymmer: två bilar, snickarbänk – plus extrarum & förråd på övervåningen!
Kostnad: ungefär 500 000 kr. När familjen Hellmark tog över huset för sex år sedan fanns inget garage. Först funderade man på att bygga ihop något med huset, men valde istället att göra en separat del och göra den så stor som möjligt.

– Det är många som gått förbi och frågat varför vi inte satt portar i den så det blir ett riktigt garage, men då skulle det bara bli förvaring av det, säger Daniel.

Varken Anna eller Daniel gillar att måla och den underhållsfria fasaden var ett givet val.

– Det är vi och Ica Maxi, säger Anna och skrattar. Den futuristiska utebelysningen kommer från Scan Interlight. I carporten står en Volvo XC60 R-design.

Skräddarsytt för sportbil

Ett garage som blev precis som ägaren ville men ändå inte kostade många kronor hittar vi hemma hos Dag Köhlqvist. Han har ett hus byggt på 30-talet. Och Dag har speciella kunskaper från sitt jobb med pneumatisk reglerteknik. Så dök det upp en engelsk cabriolet i Dags liv, en Morgan 4+4 som han köpte 1999.

– När jag köpt bilen började jag grunna på var jag skulle ha den, säger Dag.

Lösningen blev lika funktionalistisk som huset, en enkel låda över bilen. Och varför bygga högre än 1,60 när bilen är en låg sportbil? Dessutom går golvet att sänka ner 80 centimeter med ett sinnrikt system av vajrar och hydraulik.

– Det var också för att de inte ska kunna sno den, säger Dag och vrider på nyckeln som hissar upp hans crèmevita ögonsten.

garage inspirationGaragefakta
Ägare: Dag Köhlqvist
Byggt: av Dag själv 1999.
Yta: 10,5 kvm
Rymmer: exakt en låg sportbil!
Kostnad: material, ca 10 000 kr för tio år sedan. Ett funkishus kräver ett funkisgarage. Men bilen som ser äldre ut än sina drygt tio år är så långt från funkis man kan komma. Handslagen plåtkaross med ram av askträ, en Morgan 4+4 från -99.

Dag byggde garaget med alla fiffiga lösningar – bland annat ett nedsänkbart golv – själv.

– Skulle jag byggt idag skulle jag byggt 20 centimeter bredare, man kör inte in på bredsladd precis.

Rymmer hobbyn

Det tredje garaget är större, det rymmer hobbybil och fungerar som snickeri och verkstad. Det byggde min far själv för två år sen. Han gjorde nästan allt själv, från schaktning för grund till stomresning och inredning.

– Jag ville få en verkstad där man kan hålla på med snickerier utan att det dammar ner allt, sen är det roligt att bygga också, säger Alexis Hammarskjöld.

Vad är då rådet till den som funderar på att bygga själv?

– Man gör det alltid för litet, snåla inte på utrymmet. Och man bör ha byggt något förut. Det tar tid, särskilt om man bygger ensam.

garage inspirationGaragefakta
Ägare: Alexis Hammarskjöld.
Byggt: år 2008 av Alexis själv.
Yta: 50 kvm
Rymmer: bil, verkstad och toalett.
Kostnad: material ca 200 000 kr, grund ca 40 000 kr. I Alexis garage finns plats för både hobbybil, arbetsbänk och förvaring. Med lite kunskap och gott om tid kan man bygga garaget själv. Slutnotan för det här garaget innefattar invändig panel, 10 cm cellplast i väggarna, treglasfönster, tegeltak och en toalett. Renoveringsobjektet är en Volvo P1800 från 1970.

Ur medlemsmagasinet Villaägaren nr 3-10