PixelImage

Vinter: Halka och snö på tomten - Regler och tips

Halka och snö på tomten: Regler och tips

Snö och halka! Vad kan du göra för att hålla efter hala gångar och trappor? Och vad får du egentligen göra med snön - är det okej att borsta ut den på gatan?

Istappar som hänger från tak

Behandla hal trappa eller gång på tomten?

När du behandlar mot halka på tomten finns sand och salt att välja på. Sand för halkbekämpning är oftast 2-4 mm.

Salt kan vara kalciumklorid eller magnesiumklorid, som sprids ut där du ska gå. Om du använder salt, är det bra att tänka på att underlaget kan ta skada och att is eller snö som smälter kan återfrysa.

Sand och salt hittar du på byggvaruhus eller stormarknader. Här ser du dina medlemsrabatter

Bäst är kanske att helt enkelt hålla efter den snö som faller med en borste. Då kan du undvika fryspartier som blir hala.

Skapa eget halkskydd för asfalt?

Du kan använda produkter som små fartgupp eller fälla in sten i asfalten för att få struktur. Samtidigt blir det svårare att skotta eller snöröja med denna ändring. Det går att sandblästra asfalten för att få fram stenarna i asfalten och när stenarna är mer frilagda borde det bli ett bättre halkskydd.

Vad får jag göra med snön på min tomt?

Som fastighetsägare har du aldrig rätt att forsla ut snö från din egen tomt eller infart till gatumarken.

Vad gäller för snö som kommer från min tomt?

Om du skottar ned snö eller is och den hamnar på gatan har du skyldighet att forsla bort den. Om halka uppstått efter bortforslingen är du även skyldig att sanda. Om du som husägare låter bli att forsla bort det som du skottat ned, eller att sanda vid behov, bör kommunen istället ta hand om det.

Kommunen kan inte undgå ansvaret mot trafikanterna bara för att snön eller isen kommer från en grannfastighet. Kostnaderna som kommunen får i samband med detta kan krävas tillbaka från dig som husägare.