PixelImage

Problem: Byggfirman gick i konkurs

Byggfirman gick i konkurs

Mitt under köksombyggnaden hemma hos familjen Tegeland gick byggfirman de anlitat i konkurs. Allt arbete upphörde över en natt.

Familjen hade turligt nog inte betalat slutfakturan och hade därmed råd att färdigställa köket. En erfarenhet för andra att ta lärdom av!

Konkurs
Byggfirman gick i konkurs. Carina Tegeland och hennes familj fick leva utan kök när renoveringsarbetet avstannade på grund av konkurs.

Det var inte bara ett nytt kök som skulle installeras i familjen Tegelands hus från 1929, utan ett helt nytt rum med ett modernt kök. Med nya väggar, nytt tak, nytt golv på halva undervåningen, ny dragning av el och vatten samt helt ny köksutrustning handlade det om ett projekt i halvmiljonersklassen.

Carina Tegeland är född i huset där hon nu bor med sin familj. Då bodde hennes mormor och morfar, hennes mamma och hon i en lägenhet på övervåningen och mormoderns syster bodde på bottenvåningen. 1996 flyttade Carina återigen in i huset när hon och hennes sambo Alf Johansson hyrde lägenheten på bottenvåningen av hennes mormor. Idag äger de hela huset och de har länge haft planer på att bygga ett nytt kök, så det var ett efterlängtat projekt som drog igång i början av september 2008.

Litade på byggfirman
Allt började bra. De anlitade en totalentreprenör med ansvar för hela projektet, utom rivningsarbetet som de utförde själva. Byggfirman hade de tidigare erfarenheter av och hade då varit väldigt nöjda med dess arbete.

– Vi var jättenöjda nu också, ända fram till konkursen. Så länge arbetet pågick fungerade allt mycket bra, förklarar Carina Tegeland.

Arbetet utfördes till fast pris. Med en fastställd slutsumma kunde de försäkra sig om att pengarna de lånade verkligen skulle räcka till projektet.

De kom också överens om en betalningsplan där en tredjedel skulle betalas vid starten, en tredjedel halvvägs in i arbetet och den sista tredjedelen när arbetet var slutfört.

I början av november, efter knappt två månader, var ungefär två tredjedelar av arbetet klart bedömer Carina Tegeland. Själva rummet var i stort sett färdigt med nytt tak och nya väggar på plats. Det nya klinkergolvet var lagt men den vattenburna golvvärmen var inte inkopplad, så det fanns ingen värmekälla i mer än halva bottenvåningen. Inga delar av det nya köket var monterade.

Då en morgon ringer projektledaren och berättar att firman skulle gå i konkurs dagen därpå. Därmed upphörde allt arbete och all kontakt med byggfirman.

Carina TegelandCarina Tegeland beskriver det som att hamna i ett vakuum med massor av frågetecken:

– Vad händer nu? Vad gör vi? Hur fungerar det? Vem ska slutföra jobbet?

Där stod de med ett kallt, halvfärdigt kök på bottenvåningen. Tur i oturen var att lägenheten på övervåningen fortfarande var intakt vilket inkluderade ett eget kök.

Carina Tegeland är glad att hon hade skriftliga avtal.

”Konkursförvaltaren tog en rövare”
– Vi fick stänga in oss med barnen på övervåningen och brassade på värmen där så att det blev kondens på fönstren, berättar hon.

Efter diverse mejlkontakt med konkursförvaltaren fick de i slutet av november ett formellt brev från dennes advokat där han påpekar att slutfakturan på 93000 kronor inte är betald och ”vi får därför be dig omgående reglera fakturan”.

– Som vanlig Svensson blir man ganska spak när man får ett sådant brev, påpekar Carina Tegeland.

I den här stunden var de väldigt tacksamma över att de hade ett skriftligt ordererkännande där deras överenskomna betalplan framgick. De besvarade brevet och sa, med referens till betalplanen, att de inte tänkte betala fakturan eftersom arbetet inte var slutfört. Sedan dess har de inte hört av konkursförvaltaren.

– Jag tror att han tog en rövare när han försökte få in pengar av oss trots att arbetet inte var klart. Han hade inget att förlora, säger Carina Tegeland.

Efter en månads stillestånd i arbetet bestämde sig Carina och Alf för att köket skulle vara klart till jul. De fick tag på en bra kille som de tidigare anlitat för några specialmåleriarbeten. Hans firma tog vid och slutförde jobbet. Två dagar före julafton stod köket klart.

– På julafton bakade jag lussebullar så att mina flickor skulle få lite julkänsla, berättar Carina Tegeland sittande vid köksön i sitt nya moderna kök.

Konkurs

Äntligen klart! En ny byggfirma fick slutföra arbetet, och idag har familjen äntligen sitt moderna drömkök.

Artikeln är hämtad ur medlemsmagasinet Villaägaren nr 2-09.
Text: Ulrica Otterling
Foto: Joakim Bergström