PixelImage

Hyra ut: Vem vill hyra mitt hus

Vem vill hyra mitt hus?

Det är den första frågan att ställa sig, om du vill tjäna extra pengar på att hyra ut ett rum, sommarstugan eller hela huset en kortare eller längre tid.  Här är våra tips! 

Bild på röd stuga i solnedgång.

Det råder bostadsbrist på många orter runt om i Sverige. Inte minst i studentstäder är efterfrågan på boende att hyra ofta stor. Så om du har ett rum över, varför inte se till att det genererar en extra inkomst? I storstädernas gamla villaområden ser man även allt fler exempel på attefallshus som byggs specifikt för uthyrning. Ett tips är att många kommuner efterlyser privatpersoner som vill hyra ut till nyanlända, hör med din kommun om det behovet finns där du bor.
Planerar du och din familj en längre resa ger uthyrning av huset ett välkommet tillskott till reskassan – det kanske till och med är ett sätt att finansiera en långsemester.

Husuthyrning en växande bransch

Är du ägare till ett sommarställe har du förmodligen redan funderat på hur många dagar om året huset egentligen utnyttjas, och om det är möjligt att hyra ut då du själv inte är där. Vad man kanske inte tänker på är att detta kan innebära fördelar för hela orten där sommarhuset ligger.

Inspelningsplats för film

Ett lite mer ovanligt sätt att tjäna pengar på sin bostad är att låta den vara miljö i reklamfilm, någon tv-serie eller en modefotografering. För rätt läge och typ av hus kan det inbringa en bra slant i "location¬hyra" för bara några få dagars användning.

Vilka hyresregler gäller?

Hyr du ut ditt eget hus för att exempelvis bo utomlands under en period gäller lagen om uthyrning av egen bostad, som har förmånligare regler för hyresvärden. I många andra fall gäller vanliga hyresregler som innebär t ex att hyresgästen får besittningsskydd. -Villaägarnas rådgivning kan hjälpa dig reda ut vad som gäller för just dig, om detta är oklart. Kontaktuppgifter på villaagarna.se/radgivning.

Hitta din hyresgäst

  • airbnb.se
  • blocket.se
  • bostaddirekt.com
  • locationfinders.se
  • novasol.se
  • roster.se
  • samtrygg.se

Text: Lotte Ivarson Sandén
Bild: Colourbox
Ur Villaägaren nr 2, 2017