PixelImage

Skadedjur: Familj drabbades av råttinvasion

Familj drabbades av råttinvasion

Det började med ljud i väggarna. Familjen förstod inte att deras nyrenoverade villa var invaderad av råttor. Efter nio års kamp verkar mardrömmen äntligen vara slut.

– När jag hade tagit bort teglet på fasaden var all isolering uppäten. Det fanns döda råttor överallt, berättar Kjell Bergenudd.

Villan ligger i Kullabygden i Skåne med havsutsikt mot Skälderviken. Ett trevligt hus byggt 1969 och som Kjell och Christina Bergenudd köpte 2003. Eftersom det var nedslitet bestämde paret sig för att renovera. Kjell har ett förflutet i byggbranschen och gjorde det mesta själv.

– Det blev jättefint och vi trivdes väldigt bra, säger Kjell.

Knaprande ljud

Men efter ett år började det höras knaprande och prasslande ljud under golven och i väggarna. Kjell ringde till det saneringsföretag, som har avtal med försäkringsbolaget där familjen har sin villaförsäkring.

– De hittade muslort på vinden och ett hål som mössen använde som port. Anticimex lade ut gift på vinden och vi trodde att vi blivit av dem när några även fastnade i fällor.

Detta var emellertid bara början. Ljuden fortsatte i väggarna och en dag hittade Kjell ett hål i tvättstugan. I hålet stack ett råtthuvud ut. Nu var det allvar. Anticimex ryckte ut igen och konstaterade att det rörde sig om råttor. Gift placerades ut.

– Jag renoverade tvättstugan och tog bort väggskivorna. Där hade råttorna kommit upp från golvet och gnagt sönder isoleringen, berättar Kjell Bergenudd, som täppte till överallt mot golvet och trodde att det skulle stoppa inkräktarna.

Men nej. Snart hörde familjen råttorna även i badrummet, som redan var renoverat. När Kjell öppnade väggarna på baksidan, som var en trävägg mot bastun, kunde han konstatera samma förödelse där med söndergnagd isolering.

Tog ned fasadbeklädnaden

I januari 2008 tog Kjell ner fasadbeklädnaden av tegel på utsidan av villan, sten för sten. Han låter förvånansvärt lugn när han berättar.

– Det tog flera månader men jag gjorde det själv eftersom jag har viss byggbakgrund och kan det här. Jag hittade döda råttor och rester i hela väggen och även här var isoleringen förstörd.

Efter att ha isolerat om satte Kjell tillbaka fasadteglet. Sedan var det köksskåpens tur, och väggen bakom dem.

– Då trodde vi återigen att problemet var löst. Men sedan började vi höra ljud under badrummet, som vi precis hade renoverat, säger Kjell utan att darra på rösten.

<p><img title="Huset invaderades av råttor" src="/Global/Villaagaren/Illustrationer_bilder/R%c3%a5tta%20150.jpg" alt="Huset invaderades av råttor" width="150" height="165" /></p> <p class="caption">"Bland lecakulorna&nbsp;hade råttorna&nbsp;fött upp kull efter kull"</p>140floatRight

Något radikalt behövde göras, så han bestämde sig för att bila upp betonggolvet först i tvättstugan och sedan i badrummet. I tvättstugan låg det ny glaskeramik på golvet. Det var bara att hacka sönder den. Och där, i lecaisoleringen under golvet, hittade Kjell råttbon med två levande stora råttor plus fem levande ungar.

 

Problemet var, enligt Kjell, villans ursprungliga knepiga konstruktion. I varje rum fanns ovan grundplattan av betong ett lager av lecakulor som isolering. Ovanpå det ytterligare en betongplatta, på vilken golven lagts.

– Bland lecakulorna bodde råttorna och hade fött upp kull efter kull under några år, säger Kjell.

Eftersom han också hittat skadade avloppsrör av plast fick han rådet att byta också dessa och golvbrunnen.

– När jag tog bort golvbrunnen förstod jag allt. Det var genomblött. I och med att plaströret till avloppet var söndergnagt hade avloppsvattnet från vårt badkar gått rakt ner i golvet istället för ut i avloppet.

Det var den dåliga nyheten. Den goda var att nu trädde villaförsäkringen in, eftersom det rörde sig om en vattenskada. Tidigare hade Kjell och Christina själva fått bekosta allt eftersom försäkringen inte täcker renovering eller rivning för att komma åt roten till det onda.

– Nu blev det renovering av badrum, tvättstuga, kök och groventré en gång till. Försäkringsbolaget tog allt utom rören.

Den stora boven var avloppsrören

Familjen Bergenudd har alltså levt i ett råttbo i nio år, saneringen i form av upprepade rivningar och renoveringar blev inte klar förrän i november 2011. Det har varit stora påfrestningar men varken Christina eller Kjell ångrar att de köpte huset.

– Vi är pensionärer och har haft möjlighet att periodvis bo i vår sommarstuga i närheten när det var som värst.

Den stora boven visade sig, precis som i de flesta fall, vara avloppsrören. Får råttorna en chans att komma in den vägen finns inte mycket att sätta emot.

– Jag har sett totalt 25–30 döda råttor i avloppsrören. Hur många vi haft i huset totalt vill jag inte ens tänka på, säger Kjell Bergenudd.

Nu har kommunens avloppsentreprenör också satt spärrar i brunnarna i gatan för att förhindra spridning den vägen. Råttorna är borta för gott, tror han.

– Nu är bara mössen på vinden kvar. Det problemet löser vi med råttgift som håller dem i schack.

Läs mer

Vägglössen följer med hem från resor 

Fem råd för att undvika skadedjur


Chatta om skadedjur med Jan Jungerstam från AnticimexChatta om skadedjur

Är du drabbad av ovälkomna gäster? Läs chatten med Jan Jungerstam från Anticimex. Han besvarade frågor om bland annat vägglöss och silverfiskar.

Du hittar chatten här.