PixelImage

Juridisk rådgivning: Tjäna in medlemsavgiften direkt!

Juridisk rådgivning – redan vid första frågan tjänas medlemsavgiften in

För vilka utbyggnader krävs bygglov? Innefattas sommarstugan av rotavdraget? Kan du kräva att grannen sågar ner trädet som skuggar din tomt? Villaägarnas jurister har svaren.

Att vara medlem i Villaägarna kostar 405 kronor om året, en medlemsavgift som snabbt tjänas in när du utnyttjar de kostnadsfria rådgivningstjänsterna. Förbundets hemsida är en gedigen informationsbank, men du är alltid välkommen att kontakta våra experter direkt.

Sofia Hellsing, en av Villaägarnas jurister, berättar här om de tio vanligaste områdena som den juridiska rådgivningen berör:

Hantverkstvister
– Problem med hantverkare som inte lever upp till villaägarens förväntningar vad gäller resultat, tidsåtgång eller kostnad är en av de vanligaste anledningarna till att söka juridisk rådgivning. Risken för framtida problem minskar väsentligt om du följer Villaägarnas checklista för hur man förbereder sig innan en hantverkare anlitas. Om det ändå uppstår problem ger Villaägarna råd om dina juridiska rättigheter och skyldigheter. 

Dolda fel vid husköp
– Upptäckten av dolda fel efter husköpet orsakar ofta huvudbry. Köparens undersökningsplikt är långtgående, men innebär som regel inte att köparen ska behöva riva upp golv och tak såvida det inte finns en indikation på att något inte står rätt till. Riskkonstruktioner och mögellukt är exempel på förhållanden där husköparen gör bäst i att grundligt undersöka fastighetens kondition.

Tvister mellan grannar
– Tyvärr är grannar inte alltid en källa till lycka och god samvaro. Det bästa tipset är att lugnt och sansat ta upp problem innan de utvecklas till en stor konflikt. Går situationen inte att lösa grannarna sinsemellan finns lagstiftning att tillgå. I de fallen kan jag och mina rådgivarkollegor vara till hjälp.

Bygglov
– Detta är ett område under förändring och inom kort förväntas det bli möjligt att göra mindre utbyggnader och gästhus utan bygglov. Jag och Villaägarnas andra experter är uppdaterade på vad som gäller.

Familjerätt
– Stora förändringar i familjebilden, såsom dödsfall och skilsmässor, väcker frågor kopplade till husägande. Oavsett om det handlar om bouppteckning, bodelning eller andra frågeställningar kopplade till familjerätt och fastighetsinnehav kan du av oss få svar på vad som gäller i ditt specifika fall.

Skatteuträkning vid husförsäljning
– Av förklarliga skäl är denna typ av fråga som mest aktuell i deklarationstider. Vi är vana vid att ge svar på vad som är avdragsgillt och vad som gäller om du exempelvis har tappat bort ett viktigt kvitto.

Uthyrning av villa
– I februari 2013 trädde en ny lag i kraft som gjorde det enklare och mer förmånligt att hyra ut bostäder. På Villaägarnas hemsida finns alltid uppdaterad information om till exempel nivån för det nya grundavdraget och förändringar av besittningsskyddet.

Samfällighetsjuridik
– Samfälligheter som tecknat ett serviceavtal får också tillgång till juridisk rådgivning.

Fastighetsöverlåtelser
– Sedan rotavdraget infördes har många upptäckt fördelarna med att båda makarna står som ägare till villan. En vanlig fråga handlar därför om gåvor mellan makar. Vi på Villaägarna ger även råd vid köp eller försäljning av hus.

Rotavdrag
- Trots att avdraget har några år på nacken och att antalet frågor kopplade till det minskar, finns det områden som medlemmarna undrar över. Vad gäller exempelvis för sommarhuset och får man göra ett avdrag för tillbyggnad på föräldrarnas hus? Vid kontakt med oss ser vi över just din situation och ger svar på vad som gäller.

Text: Alice Helleday