PixelImage

Bygga: Klätterställning som ser ut som en raket

Bygg klätterställning som ser ut som en rymdraket

Bygga en rymdraket i trädgården? Kanske inte världens enklaste byggprojekt, tänker nog de flesta. Men Oskar Magnusson är händig och går igång på utmaningar, så det var bara att sätta igång.

Klätterställning i form av rymdraket

– Raketen skulle bestå av tre plattformar, jag började med den mittersta och kollade omkretsen för att ha något att gå efter när jag sedan gjorde första våningen och toppen. Man måste vara väldigt noga när man mäter.

Raketens stöd tillverkade Oskar själv på sin pappas mekaniska verkstad. Hans pappa hade också en gammal bilbarnstol som blev en perfekt uppskjutningsstol.

Med hjälp av en plåt, lite gamla mätare och knappar fixade Oskar en instrumentpanel också. Efter två–tre veckor var raketen klar och Vilgot blev givetvis överlycklig. 

Klättertorn, rutschkana, klättervägg...

Rymdraket byggd i trädgråden

Men varför sluta, när man väl kommit igång? Oskar byggde vidare – gångbrygga till ett klättertorn, där det också blev en rutschkana och klättervägg. Under tornet drog Oskar rep kors och tvärs så det blev som ett spindelnät att klänga i. Man måste försöka tänka utifrån barnens synvinkel, vad de tycker är kul, menar han. För det man tycker är häftigt som vuxen är inte alls säkert att barnen gillar.

– Jag hittade en del inspiration på webben, hos företag som tillverkar lekplatsutrustningar.

Och de flesta barn gillar ju att klättra. Sedan fixade vi en linbana från klätterställningen till ett träd – sådana finns att köpa som färdigt set.

Det blev allt en gunga också, bakom klätterställningen. Vilgots kompisar är mäkta imponerande och det som från början var planerat som en trädgårdsraket växte till en smärre lekplats. Nästa projekt blir att ta bort klätterrepen under lekställningen. 

– Vilgot vill ha en lekstuga, så det ska jag fixa därunder.

Rymdraket och klätterställningDet här behöver du

Tryckimpregnerat virke och trallskruv utgjorde den största kostnaden. Rutschkana och klättergrepp köptes på Cheapy. Till linbanan köpte Oskar en stålvajer på Jula, som egentligen är till en vinsch, men vajern finns att köpa löst. Blocket som glider på vajern köptes på Biltema, egentligen till för segelbåtar. Men liknande linbanor finns att köpa på exempelvis Bauhaus.

För att få till raketens stöd i stil med Oskars bygge, är det bästa att kolla med någon firma som sysslar med grovsmide, alternativt en plåtverkstad.

Text: Pernilla Fredholm
Foto: Anna Danielsson