PixelImage

Köpa villa? Här är expertens tips för dig!

Köpa villa? Här är expertens tips för dig!

Att köpa hus är en affär som involverar stora summor pengar och en hel del känslor. Ta hjälp av våra tips innan du köper ditt nya hus.

Aktuellt lånelöfte

Den köpare som inte har finansieringen klar kan riskera att gå miste om drömhuset. Se därför till att ha ett aktuellt lånelöfte från banken.

Läs på om huset innan du tittar

De flesta mäklare lägger ut mycket information om sina objekt. Läs igenom ordentligt före visningen. Verkar något anmärkningsvärt eller oklart? Ljusförhållanden, buller och promenadstråk kan du ofta sätta dig in i på förhand.

Känn in området och huset

Använd första visningen till att känna in huset och området. Känslan är viktig, men ha ditt kritiska sinne påkopplat hela tiden.

Prata med grannarna

Vissa saker kan det vara svårt att få en rättvisande bild av från säljare och mäklare. Ett hus kan ha defekter som går att komma tillrätta med, men en surkart till granne går inte att göra något åt.

Besiktning – vad gäller?

Det är mer regel än undantag numera att säljaren gjort en besiktning av huset innan det läggs ut till försäljning. Kom ihåg att din undersökningsplikt som köpare kvarstår! Vissa huskonstruktioner är mer riskfyllda än andra, och då kan besiktningsmannens kunskaper vara värdefulla.

Räkna med extrakostnader

Gå igenom med banken vilka extra kostnader ett husköp innebär. Lagfart och pantbrev kostar. I Stockholmsområdet är det inte ovanligt att summan överstiger 100 000 kr…

Var redo inför budgivningen

Först och främst: Tänk noga igenom vilket som är ditt högsta bud. Det är alltför lätt att dras med och förköpa sig.

Ibland kan det löna sig att komma med stora höjningar i en budgivning. Det kan skrämma iväg andra spekulanter. Det skickar också signaler om att du är en engagerad köpare. Men det är inget vattentätt sätt att vinna en budgivning. En del vinner med små höjningar istället.

Friskrivningsklausul och/eller överlåtelseförsäkring

Säljs huset med överlåtelseförsäkring? Var då medveten om att du får en mycket svårare motståndare i försäkringsbolaget vid fråga om dolt fel. Vid ersättningsgillt fel kan du behöva betala en självrisk.

Överlåtelseförsäkring innebär att säljaren helt eller delvis friskriver sig för dolda fel och försäkringen träder in i stället.

Skriv ner överenskommelser

Är ni överens om att inventarier ska ingå i köpet? Eller att säljaren slipper städa ur ett utrymme som du ändå ska renovera? Se till att allt sådant skrivs in i kontraktet. På det sättet minskar risken för missförstånd och konflikter.

Köpa hus - juristens tips

Villaägarnas jurist tipsar om vad mer du ska tänka på när du köper hus

Informationsskrifter om husköp

Utförlig information hittar du i våra skrifter om husköp

Text: Peter Wiklund


Du vet väl om att Villaägarnas medlemmar har tillgång till kostnadsfri rådgivning? Ställ din fråga till våra experter direkt på webben - eller bli medlem om du inte redan är det.