PixelImage

Bygga: Carport eller garage

Carport eller garage - bygga själv

Det gäller att tänka igenom vad man verkligen vill ha för funktion innan man bygger en carport eller ett garage. En möjlighet är att bygga själv, antingen i lösvirke eller med hjälp av byggsatser.

Att bygga sitt eget garage eller sin egen carport är billigare än att anlita en byggfirma. Hur mycket billigare det blir beror förstås på materialval, var i landet du bygger samt din egen ambitionsnivå. Du får också full kontroll över hela byggprocessen och kan skapa de lösningar du själv vill ha.

Det finns i huvudsak tre konstruktioner att välja mellan: carport, kallgarage och varmgarage. Vilket som är bäst beror på dina egna vanor och behov, menar Stefan Edin, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarnas Riksförbund.

Konstruktionerna är väldigt olika och skiljer stort i både kostnad och svårighetsgrad. Att bygga ett fullt utrustat varmgarage påminner faktiskt mer om att bygga ett bostadshus än att resa en carport.

Garage – hög komfort, svårare bygge
Garage ger en säker och rejäl förvaringsplats. Men det finns fler aspekter:
– Garage är också lämpligare om du behöver ett utrymme för att exempelvis kunna laga bilen, säger Stefan Edin. Då är förstås varmgarage allra bäst, liksom om du ska förvara bilen under längre perioder. Å andra sidan är varmgarage dyrare eftersom du får en extra uppvärmningskostnad.

Eftersom ett garage är mer komplicerat än en carport är det också svårare att bygga. Även om du använder någon av de byggsatser som finns på marknaden måste du tänka i helt andra banor än om du bygger en carport.
– Till att börja med måste du planera efter de markförhållanden som råder så att inte marken börjar sätta sig under betongplattan, säger Stefan. Om du ska tvätta bilen eller liknande måste du också planera för avledning av vatten och ordna en golvbrunn. Dessutom måste du hantera det elektriska, och har du varmgarage måste du dra in värme på ett eller annat sätt.

För dem som väljer att använda en byggsats finns också en estetisk fråga att fundera över. Går det färdiga garaget ihop med husets arkitektur? Om inte, går det att ändra färg och material? Det ska ju helst stämma överens.

Carport – enkelt och bra klimatskydd
En carport är enklare att bygga än ett garage. Färdiga byggsatser finns att köpa, men konstruktionen är relativt lättbyggd även om man köper lösvirke, menar Stefan:
– Att bygga en carport klarar de flesta av på några dagar med lite hjälp. Det finns färdiggjutna plintar att köpa och ritningar finns att hämta på de flesta byggvaruhus.

När det gäller att få ett effektivt klimatskydd för bilen kan en carport räcka bra, särskilt om den kombineras med en kupévärmare och motorvärmare med timer. Då är bilen varm även på vintermorgnarna.

Att bygga ett varmgarage bara för att ha en varm bil är alltså inte den optimala lösningen.
– Det är bara ett dyrare sätt att värma upp bilen, säger Stefan Edin. Dessutom kan ett varmgarage utgöra en grogrund för rost. Ska bilen torka ut ordentligt måste den stå förvarad i veckor eller månader, beroende på var i landet du bor. Faktum är att bilen klarar sig bra ur rostsynpunkt i en carport. Och ju längre norrut, desto bättre, eftersom det är värme i kombination med fukt som orsakar rost.

Däremot skyddar inte en carport mot stöld eller åverkan, påpekar Stefan.
– Du kan heller inte förvara vattenbaserade färger i en kall konstruktion. Har du behov av att kunna förvara saker bör du fundera på att komplettera med ett förråd, eller kanske tänka i garagetermer.

Tre kloka tips

  • Planera målning till sen vår eller tidig sommar.
  • Gör upp en tydlig tidplan och budget.
  • Var realistisk – anpassa projektet efter din kunskapsnivå.

Cirkapriser för byggnation
Storlekar vi räknat på :
Carport 5 320 x 3 213 mm
Garage 6 448 x 4 048 mm

Kostnad för grundkonstruktion eller plintar, hängrännor och takbeläggning tillkommer. För byggnationer i lösvirke tillkommer även dörr, garageport och fönster.
Carport i lösvirke 6 000:-
Carport som byggsats 32 000:-
Garage i lösvirke 10 000:-
Garage som byggsats 70 000:-
Plåttak 120 kr/m2, plintar 130 kr/st, hängrännor 60 kr/m, fritidshusdörr obehandlad 18 graders 3200 kr, slagport obehandlad 7400 kr, fönster 1+1 glas obehandlad 8x8 1200 kr.
Prisuppgifter från K-rauta.

Källor: Christina Andreasson, bygglovshandläggare i Malm samt Eva Antonson Askerblom, lantmätare, och Stefan Edin, byggnadstekniker, båda Villaägarnas rådgivning.

Artikeln är hämtad ur tidningen Villaägaren nr 2-2008
Text: Jacob Härnqvist
Illustration: Leyla Atak