PixelImage

Skadedjur: Så håller du dem borta

Så håller du skadedjuren borta

Husbock, möss, vägglöss, silverfiskar. Det finns många oönskade gäster man helst undviker i sitt hus. Vi tipsar om hur du ska hålla skadedjuren borta.

DETTA KAN DU GÖRA SJÄLV

  • En liggande pet-flaska med sockerlösning i trädgården håller svartmyran utanför huset.
  • Sätt ut en slagfälla ifall du upptäcker musspår under till exempel diskbänken. Ta bort växtlighet runt ytterväggarna och täta springor.
  • Håll rent inomhus och i skåp och garderober. Stryper man näringskällorna för skadedjuren har de inget att hämta.
  • Lägg undan endast rentvättade kläder. Det första till exempel klädesmalen äter på är på smutsfläckarna. Det är mer näring där.
  • Mata inte hästmyran genom att lagra ved mot husväggen. Använder du myrmedel så ”vattna” ut det runt huset på våren.
  • Förvara mjöl och gryn i täta förpackningar.
  • Ta bort getingbon innan de blivit stora.
  • Rensa ventilerna i skorstenen och täck med ett galler så att inte kajor och duvor flyttar in.

Professionell bekämpning

På dessa hemsidor hittar du bilder och utförlig information om vad man kan ha drabbats av och bör göra: http://www.anticimex.com/se/Privat/, http://www.nomor.se/, http://www.rentokil.se/.

CHECKLISTA:

Försäkring: Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid skadedjursangrepp.

Misstanke: Tror du att du har skadedjur i villan – kontakta försäkringsbolaget, eller skadedjursfirman som du har avtal med.

Möss: Håll rent runt huset, täta springor kring dörrar, kontrollera att ventilationsgaller är hela och ha inte gamla fågelfrö-lager liggande i garaget.

Husbock: Finns inte i hela Sverige, men finns i södra Sverige och längs Östersjökusten upp till Gävleområdet. Är aktiva när det är varmare än 25 grader. Trivs på vindar. Lyssna, hör du ett svagt gnagande – ring försäkringsbolaget.

Hästmyra: Kan ha boet i en stubbe utanför huset och bygga satellitbon i huset. Kan orsaka svåra skador.

Spansk skogssnigel (mördarsnigel): Ett gissel i många trädgårdar. Järnfosfat (ferramol) är ett effektivt motmedel mot dem. Man kan också lägga ut fällor i trädgården i form av en dörrmatta. De söker sig dit och på morgonen kan man vittja fällan.

Silverfisk: Ofarlig. Upptäcker du stora mängder (50–100 st) av dem i till exempel badrummet kan det vara en indikation på ett dolt fuktproblem. Kan dock till exempel äta böcker/dokument som förvaras i en fuktig källare.

Envis trägnagare: Lever enbart på rötskadat trä. Det kan alltså finnas en fuktskada i huset.

Svartmyra: Ofarlig och finns i alla trädgårdar där det finns sand i marken. Skaffa en myrdosa och torka golvet för att ta bort myrans doftspår.

Vägglus: Lusen är stor som en äppelkärna, kommer fram på natten och suger blod. Betten börjar ofta klia direkt. Första gången du blir biten kan det dock dröja upp till 14 dagar efter bettet.

Mjölbaggar: Kasta gamla mjölpaket. Nyare torrförpackningar kan frysas och då dör mjölbaggarna.

Äkta hussvamp: Relativt ovanlig. Kräver tillgång till fukt och kalkrik mark.

Vill du veta mer?

Läs mer om skadedjur här!