PixelImage

Tomträtt: Rätt eller fel?

Tomträtt - rätt eller fel?

Systemet som skulle hjälpa vanliga människor att få råd att bo i hus har blivit en skuldfälla. Över hela Sverige upplever tomträttshavare hur deras markhyra höjs med flera hundra procent. En av dem som fått höjd hyra är Nils Göran Gath i Linköping.

Han har kämpat mot orättvisa tomträtter, startat en blogg i ämnet - och lyckats få politikerna att räkna om.
Nils Göran Gath i Linköping anser att beräkningsgrunderna för tomträtter måste ändras.

Det var en helt vanlig junidag när Nils Göran Gath fick brevet från kommunen som skulle förändra hans liv. I brevet stod att Nils Görans tomträttsavgäld, eller hyra för tomten, skulle gå upp från 4 000 till 11000 kronor. Det blev startskottet till ett nytt yrkesliv efter de 48 åren som ingenjör.

– Sedan i juni har jag i princip jobbat halvtid med tomträttsfrågan, säger Nils Göran.

Han har startat bloggen Tomträtt - rätt eller fel och varit med på nämndmöten i kommunen. Han har skrivit, läst och uttalat sig i media.
www.gng.se/wordpress/

– Jag började gräva, som Nils Göran säger själv om vad det är han sysslat med.

Bra idé då. Men vi tar det från början. Begynnelsen när det gäller tomträttsavgälder var år 1907. Det var socialdemokraterna som ville att även vanligt folk skulle kunna bygga hus, även om de inte hade råd att köpa tomten huset skulle stå på.

– Det var en bra idé som funkade i hundra år men nu sitter många tomträttshavare i en skuldfälla. Det är oerhörda höjningar av avgälderna och samtidigt stiger friköpspriserna så att man inte har råd att köpa loss. Systemet fungerar tvärt emot vad det var tänkt!, säger Nils Göran.

Orsaken till de enorma höjningarna är att marknadsvärdet gått upp på tomtmarken. Och eftersom den som hyr tomt ska betala en viss del av marknadsvärdet innebär det högre hyra. På Lidingö ville kommunen höja avgälden från 13 000 kronor till 122 500 för ett pensionärspar. De tvingades flytta. I Ängelholm väntar domstolsförhandling sedan en privat fastighetsägare har krävt höjningar från 7 200 till 85 500 kronor för en grupp tomträttshavare. På Skallberget i Västerås skulle tomträttshavarna ha fått höjningar från cirka 5 000 kronor till 30 000 kronor om året om inte Villaägarna hade agerat och nått en förändring.

Började blogga
Men tillbaka till Lambohov och köket hemma hos Nils Göran. Han har travar av papper och en bärbar dator som följer med till och med i sängen, där det blir en uppdatering av bloggen varje morgon. För att inte tala om alla tankar kring problemet.

– Det jag tycker är värst är rättslösheten. Den som hyr en lägenhet av kommunen har rätt att förhandla om hyran, visserligen med hjälp av Hyresgästföreningen, men i alla fall. Vi har ingen rätt till förhandling utan måste gå via domstol. Och det kostar pengar.

Nils Göran berättar om turerna kring hans fall. Då, i juni, blev han upprörd över att kommunen inte ens skrivit under brevet med hjälp av en anställd, det var en konsult som undertecknat. Konsulten sade under ett telefonsamtal att den höjda tomträttsavgälden inte var en förhandlingsfråga; om man ville överklaga var det domstol som gällde. Av konsulten fick Nils Göran en formel för hur avgälden räknas ut i Linköping, plus att han fick reda på att friköpspriset för tomten var 480 000 kronor.

tomträtt eller fel
Många grannar och boende i området berörs av höjningarna av avgälden.

Började gräva
Nils Göran skrev ett brev till teknik- och samhällsbyggnadskontoret där han ställde en rad frågor. Men han fick inget svar. Sedan blev det ett mejl till områdets politiker och ansvariga tjänstemän, där Nils Göran skrev att han ville ha dialog. Ingen reaktion.

– Till slut fick jag kontakt med Lena Södersten på Villaägarna. Och hjälpen jag har fått av Lena Södersten och Lasse Jonsson, regionchef på Villaägarna, är fullständigt enastående! De har varit mycket bra bollplank. Lena har stöttat mig psykiskt och det har behövts för det här är ett jädrans grävande.

Grävandet har gett Nils Göran stor kunskap om tomträtter, som bland annat talar om att beräkningsmodellerna och räntorna som kommunen använder sig av är olika. Det har lett till att 250 personer är med på Nils Görans mejlinglista. Och att det till sist blev kontakt med kommunen. Nils Göran och Lasse från Villaägarna fick sitta med på ett nämndmöte, men utan att få yttra sig.

– Då såg jag att politikerna verkligen bara går på vad tjänstemännen tagit fram, och det var samma beräkningsmodell som i juni.

Nils Göran begärde omprövning av beslutet, något som inte kostar pengar till skillnad från att överklaga till domstol. Han visade så småningom politikerna att om de skulle fortsätta använda samma beräkningsgrund så skulle en del av de boende i Lambohov få höjning av avgälden till 22 000 kronor när deras avgift omregleras år 2009, i stället för 11 000 kronor som de vars avgälder omregleras under 2008. Det blir alltså dubbla priset för vissa av grannarna.

Politiker gör ny översyn
Nu har politikerna lovat att man ska se över beräkningsgrunderna. Frågan väcktes av socialdemokraterna som sitter i opposition i kommunen.

– Det är Nils Göran Gaths och andra boendes sätt att presentera fakta och bedömningar som påverkat vårt arbete oerhört mycket, säger Mats Johansson, s-märkt kommunalråd.

Kontakterna mellan politikerna, Villaägarna och de boende har gjort att tjänstemännen nu ska plocka fram ytterligare underlag.

– Nämnden kan sedan göra en ändring av beräkningsgrunden som påverkar avgälden, säger Mats Johansson.

tomträtt eller felFör Nils Görans del är inte arbetet över. Även om han är glad över att ha påbörjat en förändring tycker han att det är onödigt att inte politikerna ville ha dialog i juni när arbetet startade. Hela systemet borde ändras, tycker Nils Göran, som inte är imponerad av hur regeringen hanterat frågan. Medan systemet ser ut som det gör i dag tycker Nils Göran att den som är mycket stor också måste vara mycket snäll, för att citera Pippi Långstrump.

– Kommunen måste ta alldeles särskild hänsyn till oss som har tomträttsavgälder. Vi har ju ingen förhandlingsmöjlighet.

Missa inte Nils Göran Gaths blogg!
250 personer står på mejl-listan. Bloggen uppdateras varje dag.

Läs mer

Läs mer om Villaägarnas arbete med tomträtter

Artikeln är hämtad ur medlemstidningen Villaägaren nr 5-2008.
Text: Hege Hellström
Foto: Stefan Jerrevång