PixelImage

Vedspis: Använda en gammal vedspis? Så här gör du!

Vedspis: Använda en gammal vedspis? Så här gör du!

Har du tillgång till en vedspis, men är lite osäker på skicket och hur du använder den? Här är några tips.

Vedträn staplade på varandra

  • Äldre järnspisar behöver servas. Offerplåtar förbrukas och byts vart 10:e–20:e år. Ugnen är av tunnplåt och är innesluten i eldfast lera som kan torka och spricka – eldar man då, så kan tunnplåten bli förstörd. Man kan själv klä in ugnen med rätt typ av lera så den blir säker att elda i. Kolla även att anslutningen till skorstenen är tät. Reservdelar finns bl a hos Josef Davidssons eftr.
  • Om spisen inte använts på ett tag kan en brandskyddskontroll krävas innan den tas i bruk. Spisen kan även behöva sotas innan den får användas.
  • Är skorstenen kall och fuktig, kan man öppna ett fönster eller liknande för att få bra drag och sedan börja med att elda några tidningspapper.
  • Starta alltid elden liten, till exempel med en liten bit näver och småstickor. Öka på eftersom – ha ved i olika storlekar till hands och fyll på med jämna mellanrum.
  • Temperaturen kan regleras genom eldningen, förstås, men även genom att spisplattorna kan vridas så de släpper fram mer/mindre luft (mer luft = varmare).
  • För bakning, använd en ugnstermometer.
  • Med en askraka tar du bort askan via sotluckan.