PixelImage

Övervakningskamera: Håll koll på huset

Håll koll på huset - med övervakningskamera

Att kunna titta till villan eller fritidshuset även när du inte är där kan kännas tryggt. En övervakningskamera kan tala om när någon rör sig på tomten eller i huset och du kan bli din egen larmcentral. Det blir också enkelt att hålla koll på mängden snö på -taket på stugan eller se att allt ser lugnt ut hemma, när ni är på semester.

Allt fler privatpersoner köper övervakningskameror till sina villor eller fritidshus. Kamerorna blir ett larmsystem du själv kan styra hemifrån eller på distans. Alternativt är kameran ett komplement till ett befintligt larm. Abonnerar du på ett larm med utryckning kan det ingå kameror i det systemet, men dessa bilder skickas då till larmcentralen. Med en egen kamera kan du själv hålla uppsikt på huset eller tomten.

– Privatpersoner köper oftast en IP-kamera med larmfunktion till fritidshuset eller ett helt system till villan, säger Adam Matene, säljansvarig på Övervakningsbutiken.se.

IP-kameror (nätverkskameror eller digitala kameror) är kopplade till ett nätverk och skickar oftast mejl eller sms med bilder när någon eller något rör sig framför kameran. De går att styra på distans med hjälp av dator eller mobil och det går att följa vad kameran ser på en webbadress på nätet. En enklare IP-kamera kan kosta runt 600 kr och en mer avancerad 2 000–3 000 kr beroende på om den ska användas inomhus eller utomhus.

Kan skilja på människa och djur

De mer avancerade kamerorna kan känna om det är en människa som rör sig framför kameran, så att den inte larmar om det är en katt som går förbi.

– Inomhus finns det kameror som kan känna av värmen från en viss massa och förstå att det är en människa, förklarar Adam Matene.

Utomhus finns det kameror med IR-sensorer som bara reagerar när det är något som är tillräckligt stort för att vara en människa som bryter ljusstrålen. Enklare kameror reagerar på alla bildförändringar.

Utöver bättre avkänning medför en högre prislapp också bättre bildkvalitet och fler funktioner, som mikrofon och högtalare för tvåvägskommunikation eller att du kan sätta på en siren och strålkastare om du ser att någon obehörig tagit sig in i huset.

Hur systemen larmar skiljer sig också åt. En del kameror skickar ett sms som talar om att något har hänt. Mottagaren får därefter logga in och se live vad kameran visar. Det som aktiverade kameran kan då ha försvunnit. Andra skickar lågupplösta bilder via mejl eller sms. De mer avancerade larmkamerorna larmar direkt till en app och skickar ett högupplöst videoklipp.

Ett system med flera larmkameror kan övervaka hemmet på ett heltäckande sätt och du blir då din egen larmcentral.


Snabbguide: Tänk på detta när du väljer kamera

Innan du väljer kamera, fundera på:

  • Digital eller analog? Digitala kameror levereras med en programvara som gör att du kan lagra bilder och styra systemet från din dator. De erbjuder också den bästa bildkvaliteten. En analog kamera behöver en lagringsenhet för att lagra information och för att kunna styras på distans.
  • Trådlös eller trådbunden? För larm är en trådbunden kamera att föredra eftersom det är mest tillförlitligt (även om tråd är krångligt att dra). Trådlöst förutsätter att det finns ett väl fungerande trådlöst nätverk, men många saker kan störa ett sådant. Ett alternativ är en kamera som kommunicerar via GSM. Tänk på att alla kameror behöver ström.
  • Hur skarp måste bilden vara? Bildkvaliteten för analoga kameror mäts i antal tv-linjer: vhs-kvalitet – 280 tv-linjer, dvd – minst 500 tv-linjer. Digitala kameror, från sämst till bäst: VGA 640 x 480, 1 megapixel 1280 x 720, 1,3 megapixel 1280 x 1024, mer än 2 megapixel/Full HD 1980 x 1080.
  • Ska det gå att lagra informationen? Välj en kamera med lagringsfunktion på SD-kort, mjukvara på egen dator eller en lagringsenhet.
  • Ska kameran sitta utomhus? Välj en kamera som har ett vattentäthetsmått på minst IP55.
  • Vill du kunna se även i mörker? Välj en kamera med IR-dioder/IR-LED.
  • Vill du kunna styra kameran på distans och se bilderna på distans i mobil, dator, läsplatta etc? Säkerställ att dessa möjligheter finns.