PixelImage

Inbrott: MärkDNA stoppa tjuvar & förenkla utredningar

MärkDNA - stoppa tjuvar och förenkla brottsutredningar

MärkDNA är ett samlingsnamn för ett syntetiskt framställt DNA som du kan pensla på nästan alla dina ägodelar hemma. Vätskan är osynlig men framträder i UV-ljus. Märkningen blir din unika och spårbar vilket ökar dina chanser att få tillbaka förlorade ägodelar samt hjälper polisen att binda tjuven till brottet.

Så kommer du igång med MärkDNA

DNA-märkningKontakta ditt försäkringsbolag. Flera bolag erbjuder sina kunder MärkDNA under olika varumärkesnamn till förmånliga priser.
Du kan även hitta produkten i detaljhandeln. Som medlem i Villaägarnas Riksförbund erbjuds du rabatterad MärkDNA. Tänk på att märka upp på dörrar och fönster med dekaler om MärkDNA.

Skräm bort tjuvarna tillsammans

För att få ännu större förebyggande effekt av din märkning – kontakta grannsamverkan där du bor. Vet du inte om det finns en grannsamverkan? Din kommunpolis har uppgifter var det finns grannsamverkan.

Medborgarlöften mellan polis, kommun och medborgare mot inbrott

Runt om i hela landet pågår nu samverkansprojekt mellan polisen, kommun och invånare – som efterfrågat mer samverkan mot inbrott med ett så kallat medborgarlöfte. Läs mer om kommuner med medborgarlöften: Staffanstorp, Bengtsfors och Åmål. Kontrollera ifall det pågår samverkansprojekt där du bor eller överväg om du själv vill vara med och initiera det!

Forskning visar att MärkDNA och samverkan minskar inbrott med 35-40 %

I Sverige har MärkDNA används i större skala sedan 2014. Två forskningsstudier, en vid Malmö högskola och en vid Stockholms universitet om märkning i Stockholmsförorterna Danderyd, Lidingö och Tyresö respektive i Staffanstorp i Skåne. Båda rapporterna visar att det varit just samverkan mellan polis, kommun och MärkDNA som gjort att risken för inbrott minskat i områdena med 35-40 %.

Göran Landvall, Polisens Nationella operativa avdelning, NOA.- I villor som har MärkDNA så är det faktiskt väldigt få som blivit utsatta för inbrott. Studierna visar att det är bara några få procent av de som märkt upp som sen blivit utsatta för brott säger Göran Landvall, verksamhetsspecialist bostadsinbrott på Polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

Frågor och svar om MärkDNA

Hur länge håller märkningen?
Minst 5 år på föremål i utomhusklimat. Ett tips är att märka om efter 5 år.

Kan jag märka alla typer av föremål?
Ja, men om de utsätts för stort slitage, till exempel ringar, så kan hållbarheten vara kortare än 5 år. Var försiktig när du märker tunna tyger.

Kan jag sälja ett märkt föremål?
Du kan sälja föremål DNA-märkta men det är viktigt att du skriver ett kvitto, som även innehåller en anteckning om märkningen. Kom ihåg att även själv behålla en kopia på kvittot.

Tänk på att:

MärkDNA är ingen ägandehandling - men märkningen hjälper polisen att hitta den rättmätiga ägaren.

Se film om hur du DNA-märker dina ägodelar

Läs mer om: