PixelImage

Inbrott: Se tjuven direkt i mobilen

Inbrott: Se tjuven direkt i mobilen

Larm, lås och list stoppar inte alltid moderna inbrottstjuvar. Då gäller det att ligga steget före. Övervakningskamera i villan blir allt vanligare.

Tillfället gör tjuven och slumpen kan avgöra vilket hus som får besök. Även förhållandevis välskyddade villor drabbas idag och en förutseende husägare har allt att vinna. Fortfarande är en skällande hund det absolut bästa skyddet. Därnäst kommer vaksamma grannar och förbipasserande. Ett larmat hus avskräcker också mer än ett olarmat. Om tjuven själv får välja, ja då är det bekvämare att göra inbrott där inte hela kvarteret hör vad som pågår och där en väktare kan stå i dörren vilken minut som helst.

I takt med att villainbrotten blir fler och mer systematiska ökar efterfrågan på kameraövervakning som komplement till det vanliga villalarmet. Trenden är densamma hos alla de stora säkerhetsföretagen.

Robert Ståhlnacke bor i en villa i Huddinge söder om Stockholm. Han tog över sin fars villa för några år sedan, det hus där han själv växt upp. Under årens lopp hade där varit flera inbrott och det var självklart för Robert att se över skyddet när han själv flyttade tillbaka.

–  Larmföretaget jag anlitar erbjöd ett paket med både larm och kameraövervakning. Nu känner jag mig trygg när jag inte är hemma, säger Robert Ståhlnacke.

Kameran startar vid larm

Kameran sitter i det ena av de två våningsplanen. Larmpaketet består därtill av ett antal detektorer på strategiska ställen i huset, plus en inomhussiren.

Anläggningen är ansluten till en larmcentral som rycker ut vid brand eller inbrott. Dekaler med bild på en kamera sätts upp på strategiska ställen och avskräcker sannolikt mer än en vanlig larmdekal.

–  Kameran går igång bara om larmet löser ut. Då kan operatörerna på larmcent-ralen se i bild vad som händer i huset och även larma ut brandkår eller polis, säger Robert Ståhlnacke.

Tekniken går hela tiden framåt och den som vill kan ha övervakning via den egna mobilen och se bilderna inifrån huset. Då bestämmer man själv vilka åtgärder man ska vidta. Vitsen med att även vara uppkopplad mot en larmcentral är att den är ständigt bemannad, även när man själv sitter i möte eller befinner sig i Thailand.

–  Det blir en stor tidsbesparing när larmcentralen kan beställa blåljus till ett pågående inbrott eller en brand istället för att en väktare först ska rycka ut, säger Jonas Hallberg, vd för Trygga hem.

Trygga hem är ett av de snabbast växande företagen i branschen och ser en snabb ökning av efterfrågan på kameraövervakning. Jonas Hallberg säger att mer än hälften av alla nya larmkunder väljer ett paket med övervakningskamera.

–  Kamerorna är mycket effektiva genom att de har vidvinkel så det räcker med en enda kamera för att täcka ett helt rum. De har också ”night vision” och tar bilder även i kolmörker.

Men det är inte säkert att bilderna räcker som bevismaterial i en rättegång, då skärpa och ljus inte alltid är tillräckliga. Bilderna kan dock vara ett stöd vid en rättegång och kan hjälpa polisen att identifiera förövaren.

Ibland krävs tillstånd

Dagens larm med kameraövervakning är trådlösa och styrs antingen via det fasta telefonnätet eller GSM/GPRS, alltså mobilnät. Detta är nödvändigt om man exempelvis har bredbandstelefoni som är mer sårbar. Priset för larm med kamera beror helt på vilken utrustning man väljer och startar någonstans vid 2 000 kr för utrustningen.

En månadsavgift tillkommer för uppkoppling till larmcentral. Det kan löna sig att jämföra priser mellan olika företag och om det finns några kampanjerbjudanden. Olika medlemspriser kan också få ner kostnaden rejält.

Tänk på att välja ett välrenommerat företag där det finns rutiner för nyckelhantering och personalkontroll.

Det finns inga hinder mot att installera en övervakningskamera i villan eller på tomten, förutsatt att kameran inte kan fånga personer på gatan eller på annan tomt. Om så är fallet krävs ett tillstånd från länsstyrelsen, men chansen att få ett sådant är minimal för en privatperson.

Endast fantasin sätter gränser för framtidens övervakningsmöjligheter. Redan idag är det tekniskt möjligt att fjärrövervaka sitt hus utan att något larm har löst ut. Med kamera och en smartphone går det att sitta i sommarstugan på helgen och samtidigt följa vad som händer på tonåringarnas föräldrafria party i villan i stan.

Diskussioner om var gränsen går för intrång i vår personliga integritet pågår för fullt i hela samhället, men inbrottstjuvar lär knappast kunna räkna med någon pardon när kameran börjar rulla.

Text: Marianne Hühne von Seth
Foto: Fredrik Stehn