PixelImage

Inbrottsskydd: så skyddar du ditt hem - enligt tjuven

Så skyddar du ditt hem mot inbrott - enligt tjuven

Hur skyddar du dig bäst mot inbrott? Vi frågade två proffs - Johan Viktor och Anders Adali, som båda har ett kriminellt förflutet.

Porträtt Johan Viktor och Anders Adali

Johan Viktor och Anders Adali har bytt sida och arbetar brottsförebyggande.

Anders Adali, författare och föreläsare. Före detta grovt kriminell och en av experterna i Stoppa tjuven i TV3.

Vad gör ett hus attraktivt för tjuven?

– Läget är det man tittar på först. Det bästa är om det finns höga häckar, så att det inte går att se in. Sedan kan man kolla dörren, finns det varken brytskydd eller polislås tar det ungefär sju sekunder att få upp den. Med polislås tar det 15 sekunder.

Vilka vägar in väljer tjuven?

– Det absolut vanligaste är en bakdörr eller ett fönster. Men finns det någon extraingång, till exempel genom garaget, brukar det vara rätt tacksamt också. Om det är ett tvåvåningshus kan det vara smidigt att leta reda på en stege och ta sig upp på övervåningen. Där är det oftast sämre säkrat, och ibland kanske fönster får stå på glänt där.

När slår tjuven till?

– När folk är borta, alltså dagtid eller under lov och semestertider. De tjuvar som är duktiga håller koll på sociala medier för att hitta meddelanden om resor.

Går det att "störa ut" ett villalarm så att det inte fungerar?

– Med lite äldre larm går det jättelätt. En GSM-jammer kan man få tag på utan problem och då kan man störa ut trådlösa signaler. Men de nyaste larmen går igång om signalen störs.

Vad kan man annars tänka sig för ­avskräckande åtgärder?

– Vid ett tillfälle när vi spelade in Stoppa tjuven stod jag mellan två områden. Det ena var rätt rörigt och stökigt, medan det andra var välskött och hade en Grannsamverkansskylt vid gatan. Då var valet lätt, risken att bli upptäckt av uppmärksamma grannar vill man undvika!

– Annars är belysning en mina favoriter när det gäller mekaniskt skydd. Sätter du lampor som aktiveras av rörelser runt huset så är det rejält avskräckande.


Johan Viktor, föreläsare och klientcoach på Fryshuset. Före detta grovt kriminell och en av experterna i Stoppa tjuven i TV3.

Vad gör ett hus attraktivt för tjuven?

– Att det ser tomt ut, för man vill ju inte ha konfrontation med människor. En oklippt gräsmatta eller oskottad uppfart är tydliga signaler. Det förekommer också att tjuvar använder klassiska knep som att lägga en sten framför dörren och se om den får ligga kvar.

Vilka vanliga misstag stöter du på?

– Det är många gånger lätt att titta in genom villafönstren och det är inte ovanligt att det står en dator framme, inte långt från fönstret. Då går det snabbt att ta sig in, plocka på sig datorn och sticka. Annat som lockar är surfplattor, mobiler, hårddiskar, system­kameror ... alltså teknik som går lätt att bära med sig. Tv-apparaterna har blivit så stora att det kan kännas för klumpigt att försöka få med sig dem.

Hur avskräckande är det med larm?

– Ju fler dekaler och prylar man ser, desto mindre lockande blir det att ge sig på just det huset. Synliga kameror avskräcker helt klart, men även en sådan enkel grej som en "Varning för hunden"-skylt. Man kanske chansar ändå, men jag skulle nog ha valt att gå till ett annat hus istället för att riskera att stöta på en hund.

Vad kan man annars tänka sig för ­avskräckande åtgärder?

– Det viktigaste är en fungerande Grannsamverkan. Har man det så blir det inga inbrott, det är 100 procent garanterat! Det ska finnas välvårdade skyltar uppsatta i området, men viktigast av allt är att alla är aktiva, man ska direkt konfrontera någon okänd som är på granntomten: "Hej, min granne är på semester, vem är du?" Våga vara lite jobbig, den som har oskyldigt uppsåt kommer snabbt kunna förklara sig.

Text: Peter Wiklund

Stoppa tjuven! Säkra ditt hem mot inbrott