PixelImage

Inbrott: Tänk som tjuven

Inbrott: Tänk som tjuven

Det är det bästa sättet att skydda sig mot inbrott. Här är några kloka råd.

Det finns en hel rad åtgärder att ta till för att minska risken för inbrott och inbrottsförsök.

– Man måste vara lite ”streetsmart” och försöka tänka hur tjuvarna resonerar, säger Jonas Gudmunds på säkerhetsföretaget Trygga hem.

Han konstaterar att tjuvarna hela tiden hittar nya vägar att ta reda på när du är hemma, och att vi många gånger är lite väl blåögda.

– Vid fullbordade inbrott är det vanligt att tjuvarna har kommit över information om att huset står tomt. Försök att undvika det genom att till exempel ”lura” taxichauffören på väg till Arlanda; säg till din partner i taxin att ”Vilken tur att dina föräldrar ska bo hos oss när vi är borta”.

Berätta inte heller för t ex telefonförsäljare som vill boka tid att du inte kan ta emot dem för att du råkar vara borta någon kväll.

Han berättar att det enbart är 12 procent av landets villor som är försedda med larm – vilket är på tok för få, i hans ögon.

– Alla borde ha det. En larmskylt gör helt klart huset mindre attraktivt för tjuven. Grovt räknat är det ungefär i två fall av tusen som en inbrottsdrabbad husägare har haft larm. Så nog gör det nytta! avslutar Jonas Gudmunds.