PixelImage

Inbrott: Tjuven slår till på vardagskvällar

Tjuven slår till på vardagskvällar

Villainbrott är vanligt. Tjuven slår oftast till vardagskvällarna mellan klockan 16 och klockan 20.

Det finns tydliga mönster för hur de här brotten begås, berättar han: de allra flesta sker på vardagskvällarna mellan klockan 16 och klockan 20. Då har många hunnit hem från sina jobb och ger sig av ut på något kortare ärende.

Göran Persson– De tänker ”jag ska bara...” och glömmer att stänga alla fönster eller sätta på larmet. Då passar tjuvarna på, säger Göran Persson, kommisarie vid Polisområde mellersta Skåne.

En annat kännetecken för de organiserade inbrotten är att det som stjäls är litet och värdefullt, som smycken och pengar.

– Större saker som elektronik är det vanligare att missbrukarna tar med sig.

Det finns flera anledningar till att de är extra drabbade i västra Skåne, menar Göran Persson. En är givetvis läget vid Öresund, med såväl en bro som flera färjelinjer till utlandet. Det går lätt att ta sig både till och från Skåne från andra länder. En annan anledning är att många villor har några decennier på nacken:

– Vi har en stor andel hus från 60- och 70-talen, med dåliga dörrar och lås som gör det lätt att ta sig in. Dessutom är trädgårdarna som regel ordentligt uppvuxna, vilket ger tjuvarna skydd att arbeta i.

Polisen i distriktet har i höst bestämt sig för en ny åtgärdsplan som ska stävja utvecklingen – och helt enkelt ta fast fler tjuvar. Den innebär bla ökat informationsutbyte med Danmark (eftersom många gör inbrottsräder även där), extra personal på vardagskvällar och att patruller ska vara ännu snabbare på plats efter en anmälan – tjuvarna kan helt enkelt ha fortsatt till en grannvilla.

– Dessutom kommer vi att gå ut med brottsförebyggande tips till småhusägarna. Det finns en hel del att göra, som att klippa häckar, skaffa belysning och alltid komma ihåg att sätta på larmet.

– För det är lika bra att vara realistisk: den här säsongen lär vi inte se någon förändring i tendensen. Det kommer säkert att finnas ännu fler hitresta tjuvar som rör sig runt i villaområdena.