PixelImage

Inbrottsskydd: Vakande grannar är bästa skyddet

Vakande grannar är bästa skyddet

Allt fler villaägare engagerar sig i Grannsamverkan för att minska risken för inbrott. En av dem är Per-Inge Strömberg som också kör den Grannstödsbil som patrullerar villaområdena i Spånga för att upptäcka och förebygga inbrott.

Två personer i en bil i ett villaområde, bilen har dekal "Grannstöd"

Mait Söderberg och Per-Inge Strömberg håller koll på området.

Per-Inge Strömberg är en person som tycker om att ge ett handtag där det behövs. Han är aktiv i Solhems villaägareförening i Spånga där Grannsamverkans förlängning Grannstöd disponerar en bil som är en välbekant syn i stadsdelen.

– Vi är ute mellan klockan 10 och 14 varje vardag, alltid två personer, berättar Per-Inge Strömberg, som har suttit vid ratten två gånger i månaden ända sedan verksamheten började 2006.

Per-Inge Strömberg och Mait Söderberg i villaområdet i SpångaSamarbete med polisen

Han var tidigare planeringschef på ett multinationellt företag men är sedan länge pensionär och arbetar gärna ideellt för att kunna göra nytta i samhället.
Varje pass börjar med en sväng till närpolisstationen i Rinkeby där patrullen får en uppdatering av vad som hänt och vad som är på gång i stadsdelen.

Totalt är 51 personer uppsatta på körschemat. Bilen sponsras av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, den lokala företagareföreningen och villaägareföreningarna i Spånga.

– En kör bilen medan passageraren håller uppsikt och för anteckningar på en särskild blankett om vad som händer under ett pass, berättar Per-Inge Strömberg.

Komplement till Grannsamverkan

Bilen utgör ett bra komplement till Grannsamverkan där grannar går ihop och hjälps åt att hålla uppsikt över sitt kvarter. Per-Inge Strömberg har varit huvudkontaktombud för kvarteren i sitt eget område Solhem och är fortfarande en av eldsjälarna.

Huvudkontaktombudet informerar de enskilda kvarterens ombud och ser till att de får skyltar att sätta upp med texten "Grannsamverkan". Ett kvarter består vanligen av 10–12 villor.

När grannarna är bortresta hjälps villa-ägarna åt med att titta till varandras hus och kolla att allt är i sin ordning. Per-Inge har aldrig upptäckt ett pågående inbrott men väl ett som redan hade inträffat.

Grannsamverkan har en särskild kontaktperson vid närpolisen och får fortlöpande information om vad som händer i området. Mejl går ut med varningar så fort ett inbrott har inträffat och polisen kommer också ut till villaägarföreningarnas möten för att informera om hur man kan förebygga inbrott.

– Det är viktigt att ha skyltar som talar om att det finns Grannsamverkan i området. Tjuvarna gillar inte att bli iakttagna, säger Per-Inge Strömberg.

Uppmärksam på okända besökare

Det blir en vana att vara uppmärksam på okända besökare i området och när man lärt känna grannarna så är det lätt att hjälpas åt.

– Att skotta snö åt varandra och att lägga en och annan soppåse i grannens sopkärl är sådant som alla kan hjälpas åt med.

Enligt organisationen Samverkan mot brott har antalet hushåll som deltar i grannsamverkan ökat med 40 procent sedan 2010. Brottsförebyggande rådet (Brå) bedömer att grannsamverkan kan minska brottsligheten i ett område med 16–26 procent.

Samverkan mot brott drivs med syfte att gagna Grannsamverkan och finansieras av medlemmarna, bland annat Folksam, Trygg-Hansa, If, Länsförsäkringar, Stöldskyddsföreningen och Villaägarnas Riksförbund. Lokalt finns Grannsamverkan över hela Sverige och polisen deltar oftast i Grannsamverkan.

Text: Marianne Hühne von Seth 
Foto: Fredrik Stehn

Villainbrotten ökar - men larm minskar risken