PixelImage

Hantverkare: 10 tips att undvika fuskbyggare

10 tips för att undvika fuskbyggare

Ta in offerter och referenser, räkna igenom kostnaderna och gå igenom avtalsförslag noggrant. Detta och mycket mer kan du läsa om här. 10 tips för att undvika fuskbyggare, helt enkelt.

  1. Ta in offerter och referenser från flera företag, kontrollera att de har F-skattsedel och är momsregistrerade. Komplettera gärna med referenser och en kreditupplysning på det företag du valt. Tänk på att ett nytt företag kanske inte hunnit få betalningsanmärkningar.
  2. Räkna igenom kostnaden för bygget och lägg på lite extra för oförutsedda utgifter.
  3. Gör allt i rätt ordning under byggprocessen. Att flytta en köksö på ritningen är betydligt billigare än att flytta den när köket står klart.
  4. Gå igenom ett avtalsförslag noggrant, gärna med hjälp av en jurist, byggkonsult eller annan expert om det gäller dyrare projekt. Avtalet ska vara skriftligt och inte innebära förskottsbetalningar.
  5. Om det gäller ett större jobb, som en tillbyggnation, brukar det vara enklast med totalentreprenad. Då har du bara en motpart som svarar gentemot dig.
  6. Speciella önskemål om exempelvis extra hög kvalitet på ett golv måste in i avtalet, annars kan entreprenören välja billigare alternativ.
  7. Normalt är fast pris eller takpris att föredra. Bygger du på löpande räkning, kan kostnaderna lätt skena iväg. Ett vanligt undantag är markentreprenad och sprängning, eftersom man då inte vet exakt vad som finns i marken.
  8. När du bygger ett småhus eller gör en tillbyggnad ska det finnas ett färdigställandeskydd. Intyg om färdigställandeskyddet ska visas upp för kommunens byggnadsnämnd innan bygget påbörjas.
  9. Skriv i avtalet när bygget ska vara klart med ett vitesbelopp per förseningsvecka om överenskommelsen inte kan hållas.
  10. Håll ett vakande öga på bygget medan det pågår och fotografera gärna. När allt är klart och gömt bakom ytskikten, är det svårt att upptäcka fel.

Ska du renovera?

Hitta kvalitetssäkrade hantverkare via brabyggare.se