PixelImage

ROT-avdrag - Allt du behöver veta

ROT-avdrag - Allt du behöver veta

I år lägger Skatteverket extra krut på att kontrollera användningen av rot- och rutavdrag. Här hittar du listan över vad som gäller när du gör dina avdrag. 

rotavdrag hantverkare

Vad är egentligen ROT och vad täcker det - och inte? Villaägarnas förbundsjurist Sofia Hellsing, även känd från TV4:s Fuskbyggarna, reder ut vad som gäller. 

- ROT innebär reparation och underhåll. Också om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till rotavdrag. För att ROT ska kunna utnyttjas ska det röra sig om arbeten i din bostad. Alltså en bostad som du både äger och bor i. Det kan också vara ett fritidsbostad eller en bostad som du äger och som dina föräldrar bor i, säger Sofia Hellsing.

Vad täcker ROT inte?
- Det täcker inte anläggning av trädgård, nybygge av hus, arbeten på nya hus, arbeten på hus som du inte äger, materialkostnad eller kostnad för maskiner eller upprättande av energideklarationer till exempel.

Och hur beräknas ROT?
- Du får skattereduktion för rotarbeten med halva arbetskostnaden. För att få fullt rotavdrag måste du betala in tillräckligt mycket skatt under året. Alla kan inte få fullt rotavdrag. Du kan få sammanlagt 50 000 kronor i ROT- och RUT-avdrag per år. En statlig utredning har föreslagit att summan ska sänkas till 34 000 kronor, men det är i nuläget inte klart hur det blir.

Hur går man tillväga om man vill utnyttja ROT?
- Tänk på att företaget du anlitar måste ha F-skatt och att ni ska avtala om att ni har för avsikt att utnyttja rotavdraget. Det är hantverkaren som ansöker om rotavdraget.

Vad bör man mer tänka på?
- Tänk på att kolla upp hur mycket rotavdrag du kan få. Tänk också på att det endast är arbetskostnaden du kan få rotavdrag för.

Deklaration 2014

Vid årets granskning av deklarationer kommer Skatteverket särskilt titta närmare på rot- och rutavdrag. Däribland värmepumpsbranschen och fördelningen mellan arbetskostnad och materialkostnad. Läs mer om detta på Skatteverket.se

Läs mer:

Kompletta checklistan: Så slipper du råka ut för fuskbyggare

Vanligaste missarna när man anlitar hantverkare

Infoskrift om hantverkare

Bra byggare

Garanterat renoverat

Avtalsmallar 

Ställ din egen fråga till våra experter