PixelImage

Altan: Ta hand om altanen med tvätt och olja

Altan: Ta hand om altanen med tvätt och olja

För att altanen ska hålla sig fin och må bra i många år, är det viktigt att sköta den på bästa sätt. Det är varken svårt eller krångligt – vi berättar hur.

Alla material behöver underhållas oavsett om det är trä eller komposit. Regelbunden tvätt är något du alltid måste göra. Vi rekommenderar varsam tvätt vår och höst. För trä som åldras av solens strålar behövs också någon form av skydd.

Rengöring av altan

Rengör med ett algdödande medel som först borstas in i ytan, exempelvis vanligt YES diskmedel. I vissa fall skarpare medel men använd inte i onödan med tanke på miljön. Låt medlet verka och skölj sedan varsamt med högtryckstvätt som har ställbart munstycke. Använd bred vinkel på strålen 40° eller en som roterar.

Arbeta alltid längs med brädorna en eller två i taget både vid rengöring och vid behandling. Använd ett extra skaft till borstar och penslar så spar du ryggen.

Olja, lasera, måla altan

Olja, lasera eller måla – det är tycke och smak som avgör. En penetrerande olja kan även brytas i kulör om du vill ha lite färg.

Olja och lasyr skyddar också träet genom att när det tränger in i träet minskar träets förmåga att suga upp fukt från regn. När träet annars fuktas upp innebär det en risk eftersom fukten är grogrund för påväxt.

Kom ihåg! Finns det specifika råd från träleverantören för just ditt material, ska dessa alltid följas. Då undviker du att behandla din altan på ett sätt som den inte mår bra av.

Medlemsrabatter färg och olja

Du vet väl att medlemmar har rabatter hos många återförsäljare av exempelvis olja och färg?

Medlemsrabatt hos Sioo:x Wood Protection

Medlemsrabatt hos Flügger färg

Alla rabatter inom Bygg & renovera


Inte medlem ännu? Läs mer och bli medlem - redan idag!