PixelImage

Fuskbyggarna - bakom kulisserna

Bakom kulisserna på Fuskbyggarna

Hela renoveringen havererade! Familjen Lundgrens efterlängtade renovering och utbyggnad av huset blev ett år av totalt kaos. De är en av de familjer som får hjälp av Martin Timell och Villaägarnas experter i tv-programmet Fuskbyggarna.

Värt att fira! Familjen Lundgren är en av de drabbade husägarna som vi får möta i Fuskbyggarna. Tack vare tv-programmet fick de hjälp med att färdigställa sovrummen åt barnen Leo och Stella.

Deras tillvaro är en enda stor röra med halvfärdiga byggen i olika stadier. Ett kök som inte står klart, kartonger, byggplast, rörledningar som sticker ut ur väggarna.

– Men nu är det ändå rätt bra, säger Pia Lundgren Stider och ler. Du skulle ha varit här för ett år sedan då taket var borta och ersatt med ett uppspänt tält. Det läckte in vatten och mitt i allt går byggföretaget i konkurs. Då kunde man hålla sig för skratt. Jag minns att jag och Jan låg tätt i sängen och skakade av såväl kyla som anspänning.

Huset vid Långsjön utanför Stockholm köptes 1993. Ett renoveringsobjekt men med möjligheter som mäklarna brukar säga. Genom att göra det mesta själva fixade man till ett bra boende. Men med två barn, Leo och Stella (idag 12 och 10 år) blev det allt trängre och till sist bestämde man sig för att förverkliga drömhuset som Pia själv ritat. Taket skulle lyftas och ge en våning till. Nya uterum skapas med utsikt över trädgården. Planerna blev större för varje skiss.

– Lika bra att göra något ordentligt än att hålla på och smådutta, säger Pia.

När bygglov var klara började jakten på byggfirma. Man hade bestämt att ta det som helentreprenad för att slippa strul.

– Vi kontaktade mängder av företag men det var inte många som lämnade en vettig offert. Till sist fastnade vi för en byggfirma som verkade förtroendeingivande – inte minst säljaren, säger Jan.

– Ja, man trodde han var en as-schyst kille, flikar sonen Leo in som lyssnar på vår konversation.

Falska referenser
Vad inte familjen Lundgren visste var att den ”schysta” firman hade ekonomiska problem och minst sagt skumma ägarförhållanden med bulvaner i styrelsen.

– Det var tyvärr inget som framkom i kreditkollar vi gjorde. Vi talade även med fem referenser som de lämnat och åkte till och med hem till en av dem. Fast i efterhand har vi förstått att många var vänner och bekanta till byggarna och alltså helt värdelösa som referenser, säger Pia.

En tid- och betalningsplan sattes upp men redan efter en månad insåg Jan och Pia att det började kärva. Saker drog ut på tiden och mycket blev fel. I december 2008 stoppade man betalningarna för att sätta press på företaget, inte minst för att hela bygget skulle ligga nere i tre veckor över julen.

bakom kulisserna på fuskbyggarna

Byggfirman kontrade med att de inte hade pengar och för att inte få totalstopp började Jan och Pia själva köpa in byggmaterial. Något de senare ångrade. I februari 2009 gick firman i konkurs.

– Inga problem, sa de. En ny firma skulle startas och vi skulle få samma totalkostnad. Vi hade då redan betalat för mycket i förskott och utan tak över huvudet satt vi rent ut sagt på pottan, säger Jan.

Halvfärdig entré.
Trappan hann inte bli klar före konkursen.

Konkurs för andra gången
Nytt kontrakt skrevs men det tog inte mer än ett par månader innan konkurs nummer två var ett faktum. Fram till konkursen hade firman försökt att få ut ännu mer pengar från familjen men fått nobben.

– Vi insåg att börjar man betala så kommer de bara kräva än mer. En stor del av byggarna som kom från Polen och Litauen fick aldrig betalt av byggföretaget, säger Jan.

Nu stod man med ett havererat bygge och en hel del fel. Sammanlagt 52 anmärkningar med olika mer eller mindre allvarliga misstag har Jan och Pia dokumenterat.

bakom kulisserna på fuskbyggarna52 fel på bygget.
Ett nytt våningsplan och veranda - men hantverkarna lämnade 52 mer eller mindre allvarliga fel efter sig.

Att bolaget gått i konkurs trodde Jan och Pia var en garanti för att fullgörandeförsäkringen skulle träda in och bekosta det som inte var klart. Merkostnaden är beräknad till långt över de 181 000 kronor som försäkringen ska ersätta. Men försäkringsbolaget gjorde en annan bedömning.

– De vägrar att ersätta oss med motiveringen att vi betalt för mycket till byggfirman. Helt obegripligt, säger Jan som nu avvaktar en prövning.

Tack vare medverkan i tv-programmet Fuskbyggarna har de nu fått hjälp med stora delar av den havererade renoveringen, bland annat har Leo och Stella äntligen fått sina egna rum och slipper sova i en fuktig källare. Återstår att fixa är ”bara” badrum, matrum, sovrum och uterum. Det kommer att kosta ytterligare närmare en miljon kronor till de 1,5 miljoner som redan är betalda.

– Vi får nog göra en hel del själva, säger Pia. Som tur var har vi marginal i vår ekonomi. Om vi inte haft det så hade vi varit tvungna att flytta härifrån.

bakom kulisserna på fuskbyggarna
Mycket återstår att fixa efter byggkaoset.

Vill du veta mer?

Villaägarnas experter rycker ut i tv

Goda råd om fuskbyggare

Artikeln är hämtad ur medlemsmagasinet Villaägaren nr 1-10
Text: David Grossman
Foto: Johan Jeppsson