PixelImage

Badrum: Budgetrenovering

Badrum: Gör en budgetrenovering

Både kök och badrum kan kosta hur mycket som helst. Det bästa sättet att få koll på pengarna är att spalta upp innehållet i projektet. Eftersom valmöjligheterna är så många så fyller det ingen funktion att här ge priser i kronor. Däremot kan du få en överblick av vilka ingredienser som kan påverka ditt slutpris – oavsett vilken kostnadsnivå du väljer.

Avsluta alltid din uträkning med att se över posterna. Det går att vara riktigt kreativ. Kanske är det bättre att välja ett billigare badkar mot att få den där sköna belysningen du vill ha i badrummet? Eller spara en tusenlapp rakt av genom att välja en annan fläktkåpa i köket. Var smart. Ta dig tid!

Budgetbadrum - tänk på det här

  • Golv, väggar och tak. Det finns ytmaterial i alla prisklasser. Se både till kvalitet och pris. Det kan löna sig att lägga lite extra pengar på sådant som utsätts för högre slitage, till exempel golv och plana ytor. Plastmatta kan du sätta direkt på väggskivorna. Bakom ytskikt av kakel behövs däremot tätskikt, primer och fästmassa, det behövs fogning och kanske även golvvärme.
  • Basutrustning. Samma sak här: det finns dusch, badkar, blandare, handfat och toalett i alla prisklasser. Räkna även in installationskostnader. Lådor och skåp är dyra i inköp. Samtidigt behövs det gott om avlastnings- och lagringsutrymmen i badrummet. Planera inredningen noga och undersök olika alternativ. Här finns det pengar att spara. Tänk på att ett litet badrum kan kräva speciallösningar vilket kan bli dyrt, medan man i ett större badrum ofta får plats med standardmått.
  • Extra utrustning. Krokar, speglar, toapappershållare, handdukstork och –hängare. Varje enskild post är kanske inte så stor men tillsammans blir de till tusenlappar. Se upp!
  • El och belysning. Precis som i hemmets övriga rum vill man gärna ha flera olika slags ljuskällor i ett badrum. Takbelysning; punktbelysning vid spegeln och en dimmer så att det går att få ett mjukt och behagligt ljus. Eluttag, fläkt, golvvärme är andra elarbeten. Tänk igenom eldragningen från början för att undvika extra kostnadstillägg efteråt. De flesta elarbeten får en amatör över huvud taget inte utföra (se t ex www.elsakerhetsverket.se).
  • Behörig hantverkshjälp. Räkna med kostnader för experthjälp. Det lönar sig i längden att låta ett proffs göra vatten- och avloppsinstallationer. Det gäller även fuktspärrar och våtrumsskikt. I flera fall måste arbetet vara "fackmässigt utförda" för att exempelvis försäkringar ska gälla. Här kan du räkna med ROT-avdraget.

Läs mer

Budget kök - tänk på det här

Skriv avtal med din hantverkare


Ta hjälp av Villaägarna när du renoverar!

Du vet väl att du som medlem kostnadsfritt kan ställa frågor till Villaägarnas byggexperter och jurister inför din renovering? Ställ din fråga här!