PixelImage

Byggexperten: ”Årstiden påverkar frågorna”

Byggexperten: ”Årstiden påverkar frågorna”

Det är mycket att hålla koll på som husägare, inte minst när det kommer till byggnadstekniska frågor. Villaägarnas kvalificerade rådgivare hjälper till med allt från renoveringsfrågor till handledning inför ett nybygge. Här lyfter vi de vanligaste ämnena. 

populäraste rådgivningsområdena

Genom Villaägarnas experter kan du få svar på ämnen som rör arkitektur, ekonomi, trädgård, juridik, VVS, byggteknik, inredning och mycket mer, sådant som kan vara svårt att hålla reda på som vanlig lekman. Rådgivningen kan ske via hemsidan, mejl eller telefon och är gratis för förbundets medlemmar.

– Många av frågorna vi får är årstidsrelaterade. På vintern handlar det om pannbyten och fuktproblem på vinden medan det på hösten ofta rör sig om fukt i krypgrunden. När snön smälter på våren rör frågorna dränering och problem med fukt i källaren, och på sommaren blir frågor kring fasadmålning, grundläggning av altaner och uteplatser samt andra utomhusrelaterade ämnen vanligare, berättar Malte Rungård, en av Villaägarnas byggnadstekniska experter.

Arbetsmetoder och material är andra områden som Malte och hans kollegor ofta får frågor om. Sådant besvaras alltid utan att framhålla någon specifik leverantör eller fabrikat.

– Det är viktigt för oss att vara neutrala. Visst kan vi tipsa om en viss hemsida där någon leverantör har en bra arbetsbeskrivning för lekmän, men då är vi alltid tydliga med att det även finns många andra bra leverantörer. Våra medlemmar ska kunna känna sig säkra på att de får opartisk information, säger Malte Rungård.

Ofta är medlemmarnas frågor snarlika, och många frågor finns redan besvarade på Villaägarnas hemsida. Maltes bästa tips är att börja med att söka svar på www.villaagarna.se, men du är alltid välkommen att kontakta experterna direkt.

– Försök alltid att ställa din fråga så specifikt som möjligt. Ju mer vi experter får veta desto bättre svar kan vi ge. Om du till exempel har fuktproblem på vinden som har uppkommit efter ett byte av värmesystem så nämn gärna detta i din fråga. Ett hus är ett system där delarna påverkar varandra och ett byte från oljepanna till värmepump kan eventuellt orsaka mikrobiell påväxt på vinden om man inte samtidigt åtgärdar ventilationen, säger Malte Rungård.

Text: Karin Cedronius